Medi ambient

medi ambient

control de plagues

Una plaga de conills fa malbé les explotacions de cítrics

Els productors agrícoles del Baix Ebre i el Montsià reclamen al Departament d’Agricultura que concrete un pla d’actuació

La població de conills s’ha multiplicat els últims anys i les societats de caçadors no donen l’abast

Mànegues del reg foradades, soques dels arbres rosegades i infinitat de caus de cap a cap de l’explotació agrícola, on bona part dels arbres estan tocats de mort. Aquest és l’aspecte de les finques citrícoles de Vinallop, Tortosa i Santa Bàrbara afectades per una plaga de conills. “Cacem conills durant tot l’any, utilitzem fures, gossos i escopetes, però no ens en sortim, la població s’ha disparat”, va manifestar ahir el president de la societat de caçadors de Santa Bàrbara, Josep Arasa. Caçadors i pagesos sostenen que des del 2013, quan van començar a tenir problemes per l’augment del nombre de conills, la població s’ha triplicat. L’any passat, la societat de caçadors de Santa Bàrbara en va caçar uns 6.000 exemplars.

Tant els caçadors com els pagesos tenen clar que no s’aconseguirà reduir la població de conills a trets. “Tenim les finques trinxades, el Departament d’Agricultura ha d’emprendre alguna mesura perquè aquesta plaga està provocant pèrdues importants a un sector que ja està tocat”, va assenyalar Òscar Navarro, un dels productors afectats per la plaga. Navarro té una finca de 22 hectàrees a Santa Bàrbara on ha provat diversos mètodes per evitar que els conills facin malbé els arbres. Així, ha pintat totes les soques dels arbres amb coure i pintura plàstica per evitar que els conills les roseguen, però no ha funcionat. “Dos mesos de feina més el cost del material i la mà d’obra, una ruïna”, va lamentar Navarro. A més dels danys als mandariners, els conills pràcticament li han arrasat una nova plantació d’un miler de presseguers.

“Reclamem al Departament d’Agricultura que vingui a les Terres de l’Ebre i conegui la problemàtica per tal de buscar-hi una solució. Pagesos i caçadors no poden controlar la població de conills”, va dir el president de l’organització agrària JARC al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Xavier Vela. Entre les actuacions que l’organització agrària planteja hi ha l’autorització de l’ús de verí per eliminar els conills. “Els tècnics d’Agricultura i Territori han de concretar accions, no podem esperar que s’aprovi la nova llei de caça”, va afirmar Vela.

De moment, però el Departament d’Agricultura ha convocat l’organització agrària i els productors afectats a una reunió que tindrà lloc al mes de setembre.

LA FRASE

La població de conills desborda les societats de caçadors i destrossa les finques agrícoles
Òscar Navarro
PRODUCTOR AFECTAT DE SANTA BÀRBARA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona