Medi ambient

opinió

No a la nova línia entre Medinyà i Juià

A principis de març d’aquest any mitjançant un anunci publicat al BOE vam conèixer les intencions de Red Eléctrica Espanyola (REE) de construir una nova línia d’alta tensió entre Juià i Medinyà. Al cap de pocs dies vam rebre la visita de representants d’aquesta empresa que ens venien a explicar el projecte i les indemnitzacions que ens pagarien, amb una prepotència espectacular.

El projecte presenta unes deficiències importantíssimes en molts sentits. En primer lloc, no queda justificada la necessitat de la seva construcció, tenint en compte que en l’actualitat ja existeix una línia de 220 kV que fa el mateix traçat. Tampoc té en compte els criteris ambientals o la possibilitat d’adaptar i repotenciar la línia que en aquests moments ja existeix.

En la documentació aportada no detalla els danys econòmics a la zona afectada, ni que els costos de tot plegat siguin menors que els guanys per al territori, ni fa cap esment dels riscos per a la salut de la ciutadania.

Per altra banda, obvia el fet que afecta terrenys classificats com a sòl urbà i com a sòl urbanitzable delimitat del municipi de Celrà, i, tal com estableix el reial decret 223/2008, de 15 de febrer, s’han d’evitar aquestes infraestructures en aquesta tipologia de terrenys.

També cal tenir en compte que estem dins un període de caiguda de la taxa de retorn energètic dels combustibles fòssils. És un disbarat dedicar tants esforços econòmics i energètics a infraestructures típiques d’un model energètic que no té futur, basat en el creixement continu de la demanda, quan l’aposta ha de ser invertir la tendència i dedicar tots els esforços i inversions a bastir un sistema energètic on les renovables assoleixin el major pes possible.

Tal com diu la resolució de 15 de juliol de 2011 de la secretaria d’estat del canvi climàtic i la sentència del Tribunal Suprem número 2561/2016, la construcció del nou ramal de 5,6 km suposarà el desmantellament total de les línies existents entre Juià i Bescanó. Però REE està per sobre de tot i ja ens ha avisat que això no serà així, que les línies actuals es queden i ens afegeixen la nova.

Molts consistoris ja s’han solidaritzat amb els municipis afectats aprovant una moció contra aquesta nova línia, també la Diputació de Girona, el Consell Comarcal i el Consorci del Ter. Pensa el Consell de Ministres escoltar la veu del territori? O com van fer amb la MAT facilitaran al màxim que REE ens destrueixi encara més el territori?

Tinguin clar que anirem a totes, ens trobarem als tribunals i defensarem fins a l’última instància que s’aturi aquest projecte. Seguirem l’exemple d’integritat i lluita en defensa del territori de la Iaden-Salvem l’Empordà lluitant contra la MAT i de moltes altres entitats i plataformes arreu del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona