Medi ambient

medi ambient

El pas dels peixos a la resclosa es vigila amb càmeres

Instal·len sis equips per enregistrar les espècies que migren per l’Ebre a Xerta

Les obres de construcció d’una rampa a Ascó per millorar la connectivitat fluvial estan pràcticament acabades i ja s’utilitzen

La resclosa de Xerta ha incorporat sis càmeres submergibles que permeten enregistrar els exemplars de peixos que migren per l’Ebre. És una de les actuacions que forma part del projecte Life Migratoebre, que coordina l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) i que té l’objectiu de millorar la connectivitat fluvial del tram final del riu.

Les imatges que s’enregistren a les comportes de la resclosa s’aboquen en un disc dur situat a l’estació de control de la resclosa i, posteriorment, són analitzades pels responsables de Migratoebre. “D’aquí un parell de setmanes, farem una reunió del projecte Life i podrem començar a avaluar quines són les espècies que remunten el riu i quants exemplars ho fan”, ha explicat el director de l’Idece, Joan Martín. També s’estudiarà la possibilitat que la resclosa s’obri parcialment, abans de permetre el pas d’embarcacions, per facilitar el dels peixos. “Hem d’establir un protocol amb la resclosa per utilitzar-la també com un element per millorar la connectivitat fluvial, tal com es fa ja en altres rius europeus”, ha dit Martín.

Un dels problemes amb què topen les càmeres submergibles és la gran quantitat de macròfits que hi ha a l’Ebre a causa del baix cabal. “Si hi ha moltes algues, les càmeres no funcionen”, ha lamentat el director de l’Idece. El cabal de l’Ebre s’ha situat a l’entorn dels 80 metres cúbics per segon aquest estiu, el mínim previst pel pla hidrològic de conca.

També per facilitar el pas dels peixos pel riu i ajudar-los a superar els obstacles que hi ha, s’està construint una rampa a l’assut d’Ascó. De fet, és la primera obra hidràulica del Life Migratoebre que s’ha executat i pràcticament està enllestida. “Les obres han avançat a un ritme molt ràpid i la previsió és inaugurar-la a principi d’octubre”, ha apuntat Martín. S’ha comprovat, tot i que de forma provisional, que les espècies piscícoles se senten atretes per la rampa, que fa 40 metres de llargada i 8 d’amplada. “Els peixos ja han començat a utilitzar la rampa; tenen tendència a anar cap al corrent d’aigua que s’hi genera”, ha explicat el director de l’Idece. El següent pas serà l’alliberament de peixos amb un xip, que es controlaran amb el centenars de radioreceptors que s’han instal·lat en diferents punts de l’Ebre. La construcció de la rampa té un cost d’uns 80.000 euros i també permetrà el pas de canoes, caiacs i piragües.

D’altra banda, a final de mes, hi ha prevista una reunió dels promotors del Life per fer seguiment de les diferents actuacions que culminaran el 2018 amb la reintroducció d’exemplars d’esturió a l’Ebre.

LA FRASE

Estudiarem la possibilitat d’obrir la resclosa parcialment per millorar la connectivitat fluvial
Joan Martín
DIRECTOR DE L’IDECE

LA XIFRA

6
càmeres
submergibles s’han instal·lat a la resclosa de Xerta per detectar el pas dels peixos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona