Medi ambient

medi ambient

reciclatge

El Maresme és on més es recicla de l’àrea metropolitana

Després del Garraf, és la comarca que genera més residus, però en canvi té el percentatge més elevat de recollida selectiva neta, amb un 33%

La mitjana anual de brossa que reciclen els maresmencs és de 122,58 quilos

Tancant el focus i comparant-se amb les comarques més poblades de l’àrea de Barcelona, el Maresme pot presumir de ser la que recicla millor. Segons les últimes xifres que ha fet públiques l’Agència de Residus de Catalunya, la comarca és la que té el percentatge més elevat de recollida selectiva, amb un 33,3%, d’entre el conjunt format pel Garraf, l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

L’últim any, els maresmencs han reciclat una mitjana de 122,58 quilos per persona i any, superant així la mitjana catalana, que és de 110,96 quilos per persona i any. La comparativa entre les comarques barcelonines més poblades posa de manifest que no totes fan els deures igual de bé. El Garraf, per exemple, és la que genera més residus de l’àrea metropolitana i en canvi és a la cua pel que fa a reciclatge, amb el percentatge més baix de recollida, del 23,45%.

Des de la planta del Consorci de Tractaments de Residus del Maresme, el seu gerent, Carles Salesa, no amaga que els indicadors del Maresme en aquest àmbit més reduït són satisfactoris. “Ens indiquen que entre l’àrea més poblada no ho fem tan malament”, hi afegeix el directiu, que recorda, però, que el Maresme està en novena posició pel que fa a recollida selectiva a tot Catalunya.

La realitat, com ja s’ha apuntat repetidament des del consorci, és que el volum de reciclatge està estancat des del 2015. Tot i l’increment del consum, que comporta més residus, no augmenta el volum de recollida selectiva. L’any passat es van generar 232.379 tones de residus, fet que representa una mitjana d’1,5 quilos per habitant i dia. En aquesta ràtio de generació per càpita, el Maresme se situa per sobre de la mitjana catalana, que va ser d’1,36 quilos per habitant i dia. Entre les fraccions més recollides al Maresme per volum de tones, sobresurten la fracció orgànica (30.827), els voluminosos (19.822), el vidre (9.841), el cartró (8.777), els envasos (7.589) i d’altres com runes (9.925), poda i jardineria (9.143), ferralla (492) i material tèxtil (526).

Entre els municipis que ho fan millor, i tenint en compte la recollida neta, sense impropis, hi figuren només Canet de Mar, Argentona, Sant Pol de Mar, Cabrils i Sant Vicenç de Montalt. El municipi maresmenc de Tiana ocupa el primer lloc en recollida selectiva però dins l’àrea metropolitana.

Les dades facilitades per l’Agència de Residus de Catalunya, i que el Consorci ha matisat en més d’un cas, demostren que la feina ben feta correspon als municipis amb menys població. Els percentatges s’incrementen incloent els impropis de la recollida selectiva, amb més de 14 ajuntaments per sobre el 50% de reciclatge.

LA XIFRA

232.379
Són les tones de residus municipals al Maresme, que corresponen a 1,5 quilos per habitant i dia

LA FRASE

Aquest focus ens indica que per ser una comarca tan poblada no ho fem tan malament
Carles Salesa
gerent del consorci tractament de residus del Maresme

Pujada de cànons als municipis

Per tal d’incentivar els municipis a fer la recollida selectiva i transportar el mínim de residus per tractar, cada any s’encareix el cànon de residus. L’any 2018 el cànon per disposició en abocador passarà dels 30 euros als 35,60 euros per tona; i el gravamen per incineració, dels 14,50 euros als 17,80 euros per tona. Al Maresme els municipis paguen el cànon per incinerar la meitat de la resta de la brossa que no es pot recuperar a la planta de tractament de Mataró.

L’encariment ha comportat que molts municipis estiguin estudiant adoptar models i sistemes de recollida més eficients que els permetin portar menys fracció resta a disposició.

L’Agència de Residus de Catalunya recorda que està previst iniciar les consultes per elaborar una nova llei de residus que permeti implantar un model individualitzat de gestió. El model penalitzarà econòmicament, i de manera individualitzada, les llars que no separen la brossa, i afavorirà aquelles que sí que ho fan. També es planteja, tal com apunta el gerent de la planta del Maresme, que en comptes de pagar un cànon fix per cada tona es pugui pagar menys pel qui fa la recollida selectiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona