Medi ambient

Medi ambient

control de plagues

La plaga de la mosca blanca s’escampa per la comarca

Inicialment va començar pel Baix Maresme però ja s’han localitzat figueres de moro afectades a llocs com Caldes d’Estrac o Sant Vicenç

El CCM proposa seguir la lluita per mirar d’erradicar-la

La plaga de la mosca blanca s’està estenent per la comarca. Provinent de Collserola, on es va començar a detectar al 2014, aquest insecte que afecta les figueres de moro es va anar escampant i va afectar principalment zones del Baix Maresme com els municipis de Tiana, Teià o Premià de Dalt. Ara, però, des del Consell Comarcal del Maresme (CCM) ja s’ha constatat que l’afectació ha evolucionat a gran velocitat i ha arribat fins a poblacions com Caldes d’Estrac o Sant Vicenç de Montalt.

Per això, des de l’ens comarcal es fa una crida als municipis perquè segueixin la lluita començada pels municipis del Baix Maresme per mirar d’erradicar aquest insecte que, tot i que no és nociu per a la salut, provoca molèsties als veïns de les zones afectades especialment durant els mesos de bonança climàtica. “Amb vista al mes de març proposem estendre la guerra contra aquesta plaga”, manifesta el conseller comarcal de Medi Ambient i alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó (PDeCAT), que reconeix que una de les principals dificultats per actuar rau en el fet que moltes figueres de moro afectades “estan en terrenys privats”. “Des del CCM oferim assessorament, però són els ajuntaments els que han d’actuar, ja sigui directament o via conveni amb el Consell Comarcal”, assenyala.

En aquest sentit, el titular de Medi Ambient del CCM comenta que diversos consistoris ja han demanat consell i ajuda per poder actuar contra la mosca blanca. Triadó, a més, recorda que el mètode més efectiu per aturar la propagació de l’insecte “és arrencar les figueres de moro”, però remarca que això només es pot fer si la planta en qüestió és a la via pública o sota autorització dels privats, als quals també es requereix que actuïn.

A més, des d’aquest mateix estiu, municipis com Premià de Dalt han començat a fer servir un tractament alternatiu. Es tracta d’un procediment que es fa a les plantes afectades a partir d’un producte (concentració de sabó fosfòric i oli) de baix impacte ambiental. Els seus efectes són més lents, però es garanteix que no altera l’equilibri natural. A més, es geolocalitzen totes les plantes tractades i es fa un seguiment de la seva evolució.

Segons Triadó, “aquestes dues accions estan funcionant i a llocs com Premià de Dalt sembla que el focus es va reduint”. En aquest municipi una de les zones més afectades ha estat el barri del Remei, però el tractament es va haver d’ampliar a d’altres zones com la Cadira del Bisbe. Aquest estiu, Teià va haver d’arrencar 31 tones de figueres de moro infectades situades sobretot als sectors de Sant Berger i al Torrent del Molí, al límit amb el terme municipal de Premià de Dalt.

LA XIFRA

2014
es localitza
el focus de mosca blanca a Collserola, que és el que s’ha anat escampant pel Maresme.

LA FRASE

Amb vista al mes de març proposem estendre la guerra contra aquesta plaga
Josep Triadó
conseller comarcal de medi ambient


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona