Medi ambient

La pitjor temporada de bolets des de l’any 2007 a Catalunya

S’han fet 20 quilos de bolets per hectàrea de mitjana, segons el Centre Tecnològic i Forestal

Marc Casabosch descarta que sigui una mala temporada “a tot arreu”, però lamenta florades més curtes que habitualment

Catalunya ha viscut una de les temporades boletaires més pobres dels últims anys. Segons les dades del Centre Tecnològic Forestal (CTFC), només s’han fet 20 quilos per hectàrea de mitjana, i en una temporada “normal” se’n solen fer uns 50. Ho ha confirmat a aquest diari el micòleg del CTFC, Juan Martínez de Aragón, que ha explicat que no es registrava una mitjana tan baixa des del 2007.

Però, per a alguns, aquests 20 quilos són una mera mitjana de tot el territori. “És fals que no s’hagin fet bolets”, replica Marc Casabosch, expert en boscos, bolets i aprofitament dels recursos silvestres. Casabosch considera “normal” que hi hagi anys “més bons que d’altres” i recalca que “no es pot parlar de mala temporada a tot arreu”.

I, així doncs, què ha passat? Casabosch parla de florades curtes. “Alguns anys les florades s’allargaven fins a 6 o 8 setmanes, però aquesta temporada ens hem quedat en quatre, des de finals de setembre i fins a finals d’octubre”, lamenta. Casabosch explica que, malgrat les pobres mitjanes per hectàrees, “hi ha hagut llocs on han sortit bastants bolets”. En aquest sentit, l’expert ha passat la tardor fent cursos de bolets “en molts boscos on sabia que n’hi trobaria”.

I n’hi ha trobat. Com s’ho ha fet? Doncs resseguint les pluges de finals d’estiu. Els drames d’aquesta temporada han estat la calor estival i la sequera dels primers mesos de tardor. En alguns llocs, però, s’hi han donat les condicions propícies. “Vivim en un territori molt divers: en pocs quilòmetres podem trobar boscos deserts i d’altres plens de bolets”, ha subratllat Casabosch.

“Vindran temporades carregades de bolets”, assegura Casabosch. Per ell, la pobra temporada en algunes zones respon “únicament” a causes meteorològiques. D’altres veus, com ara el president de la Penya Boletaire de Berga, Ramon Minoves, o la meteoròloga Gemma Puig, convidaven els boletaires a “cuidar més els boscos”, en el Concurs de Boletaires al Pla de Puigventós. Probablement caldrà una barreja dels dos factors –el climàtic i l’humà– per tornar a tenir temporades carregades de bolets.

LA XIFRA

20
quilos de bolets
per hectàrea són els que ha registrat de mitjana el Centre Tecnològic Forestal a tot Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona