Medi ambient

Pagesia

Vaques alimentades amb sobrant orgànic de cervesa

Els animals de la cooperativa La Fageda de Santa Pau consumeixen el bagàs que genera la cervesera catalana Damm

És el subproducte fruit de la cocció de la malta i de l’arròs que utilitza

Què té a veure la cervesa Damm amb les vaques de La Fageda pot ser una pregunta que pot semblar, per desconeixement, extravagant i, si més no, frívola. I res més lluny de tot això. La marca catalana productora de cervesa i la cooperativa garrotxina han casat estratègies en benefici mutu.

De fet, és una estratègia per retornar a la terra allò que aquesta ofereix, en aquest cas l’ordi. Per part de la primera, tornen a entrar al circuit de l’alimentació –en aquest cas de l’animal– les restes orgàniques de la seva producció, en concret, el bagàs resultant de la cocció de la malta i l’arròs durant el procés d’elaboració de les cerveses. Per part de la segona, aconsegueix un complement bàsic per a l’alimentació de les seves vaques, les que produeixen la llet amb què elabora els seus populars productes làctics. El bagàs és molt apreciat perquè té un 25% més de contingut de proteïna que altres productes.

En total, el bestiar de la cooperativa La Fageda consumeix unes 1.400 tones anuals d’aquest aliment ideal per complementar la seva dieta. Les gairebé 300 vaques de La Fageda consumeixen diàriament 18 quilos de bagàs, que es redueixen a 10 quilos en el cas de vaques prenyades i que no es poden munyir. 

Damm produeix un total de 90.000 tones anuals de bagàs i aquest subproducte s’aprofita íntegrament per a alimentació animal. Ja hi ha diverses granges de llet que l’utilitzen. Aquesta iniciativa forma part de l’estratègia de responsabilitat social cooperativa (RSC) de Damm, que té per objectiu l’aposta per l’economia circular. El plantejament suposa reduir la generació de residus al mínim, promoure l’eficiència en la utilització de recursos i aconseguir un impacte ambiental i social positiu.

Procés

Abans de la cocció de la malta i l’arròs a la fàbrica del Prat de Llobregat, a la malteria La Moravia que Damm té a Bell-lloc d’Urgell, l’ordi que la companyia compra a productors locals ha estat transformat en malta.  Amb aquest procediment es tanca el cercle del procés econòmic i es retorna el cereal al seu origen. L’ordi s’obté de la terra, es processa a la malteria i a la fàbrica de Damm al Prat continua el seu procés com a aliment per a les vaques i retorna a la terra com a adob, ajudant a tornar a produir ordi. 

A més, amb aquest projecte, Damm també contribueix a l’acció social que regeix la cooperativa gironina, que ocupa persones en risc d’exclusió social. La cervesera catalana, de 140 anys d’història, s’ha convertit en una icona de compromís amb la societat i dona suport a diferents àmbits del medi ambient, l’esport, la música i la cultura. En concret, la Fundació Damm col·labora amb més de 50 projectes socials, culturals i esportius.  Actualment Damm és present a més de 85 països de tot el món.

La Fageda va néixer a Olot a principis de la dècada dels vuitanta com una experiència pionera a Europa en la integració de persones amb malalties cròniques al món del treball. El 1982 va posar en marxa un projecte empresarial que actualment és una organització amb més de 300 persones.

LES XIFRES

90.000
tones
és la quantitat total d’aquest producte fruit de la cocció de la malta i l’arròs que genera Damm.
1.400
tones
de bagàs consumeixen cada any els animals bovins de la cooperativa amb seu a la fageda de Santa Pau.
300
vaques
té a les seves granges la cooperativa La Fageda, que produeixen llet per als productes làctics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona