Medi ambient

Nova malla per reduir un 30% la pesca de gamba petita

L’objectiu de la nova malla de pesca, que s’ha estrenat aquesta setmana i que té un forat més gran, és evitar pescar exemplars de mida més petita

Forma part del pla de gestió de la gamba

Els pescadors de la Confraria de Palamós que surten a la captura de la gamba han estrenat aquesta setmana un nou tipus de malla amb un forat més gran que té per objectiu evitar pescar exemplars més petits. Aquest és un pas més per anar reduint la pressió pesquera que se suma al de les noves portes d’arrossegament. Segons les previsions, amb la nova malla de pesca es preveu reduir fins a un 30% les captures de gamba petita.

Els pescadors de la gamba utilitzaven a Palamós malla quadrada amb forat de 40 mil·límetres. L’any passat es van fer proves satisfactòries amb la de 50, però en aquell moment, i segons el patró major de la confraria, Toni Albalat, es va acordar no implantar-ho. El motiu del canvi ha estat que, després de la veda de dos mesos, que va acabar el 5 de març, les captures de gamba petita han augmentat i finalment s’ha decidit adoptar la malla de forat més gros.

Amb les dades a la mà, al llarg del 2017 la flota de Palamós va pescar 96 tones de gamba, 19 menys que l’any anterior, i es va facturar per valor de 3,6 milions d’euros, amb un increment de quasi l’11%. Una dada rellevant és que es van pescar 27.000 quilos menys de gambeta, mentre que van créixer les captures de gamba grossa, de quasi 4.000 quilos més, i de gamba extra i mitjana.

El patró major de la confraria, Toni Albalat, explica que es continua treballant per anar reduint l’esforç pesquer de la gambeta: “El que es pretén amb la nova malla és pescar exemplars d’una talla més gran i competitiva. Penseu que una gamba gran té al voltant d’uns set anys, i ja està al final de la seva vida.” La pesca de la gamba representa un 40% de la facturació total de la confraria.

LA FRASE

El que es pretén amb la nova malla és pescar exemplars d’una talla més gran i competitiva
Toni Albalat
patró de la confraria de pescadors de palamós

LA XIFRA

50
mil·límetres
és la mida del forat de la nova malla, que ha de reduir un 30% les captures de gamba petita.

Les noves portes, a avaluació

Els científics ja estan treballant sobre resultats directes de les noves portes d’arrossegament que fan servir els pescadors de Palamós per avaluar quin és el seu impacte sobre els fons marins. Les 17 embarcacions que formen part del pla de gestió de la gamba de Palamós les estan utilitzant des de finals de l’any passat. Els científics estan fent les proves per saber si l’impacte d’aquests aparells sobre el fons marí és menor que el de les portes que es feien servir abans. És una de les mesures que s’han pres per fer l’activitat pesquera més sostenible des del punt de vista ambiental i econòmic. La Confraria de Pescadors de Palamós va invertir el 2017 mig milió d’euros en unes noves portes d’arrossegament per reduir l’impacte en el fons. De les 23 barques que surten a pescar gamba, 13 ja porten les noves portes d’arrossament per minimitzar la resuspensió del fang; és a dir: la pesca d’arrossegament bentònica –la que es fa en els fons marins– aixeca els sediments i els sòlids en suspensió es poden desplaçar amb els corrents a desenes de quilòmetres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona