Medi ambient

MEDI AMBIENT

La seu del Parc del Cap de Creus es trasllada a Vilajuïga

S’instal·larà a l’edifici en desús del centre d’acolliment turístic i en una ubicació més accessible que l’actual, a Sant Pere de Rodes

A partir de Setmana Santa s’hi obrirà un punt d’informació

La seu del Parc Natural del Cap de Creus, fins ara instal·lada al monestir de Sant Pere de Rodes, es traslladarà a l’antic centre d’acolliment turístic (CAT) a Vilajuïga. Victòria Riera, directora del parc, confirmava ahir que la recerca d’una nova ubicació per a les oficines de l’ens fa temps que estava sobre la taula: el primer motiu del trasllat és situar la seu en un punt de més fàcil accés, tant pel que fa a la gestió administrativa del parc com pel que fa a l’atenció i informació als visitants. Amb la nova ubicació, la seu del parc estarà estratègicament situada en un punt idoni d’accés, no només al Parc Natural del Cap de Creus, sinó també al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera i al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Per aquest motiu hi haurà també un punt d’informació dels diferents espais naturals de la zona. Des d’aquesta Setmana Santa s’obrirà temporalment un punt d’informació a les instal·lacions de Vilajuïga per atendre el gruix de visitants que solen presentar-se per aquestes dates. El trasllat definitiu de la seu es farà en els pròxims mesos, després d’algunes obres d’adequació per situar-hi els despatxos i coincidint amb el 20è aniversari de la creació del parc.

El CAT de Vilajuïga és un edifici d’una sola planta, amb una superfície construïda d’uns 400 metres quadrats, situat a l’entrada de Vilajuïga, just al davant de la rotonda entre les carreteres GI-604 i GI-610. La nova seu de Vilajuïga funcionarà també com a centre pilot demostratiu de la prevenció i la gestió de residus als parcs naturals de Catalunya, per promoure una adequada conscienciació i gestió dels residus entre els visitants i contribuir a la protecció del patrimoni natural i la biodiversitat que representen aquests espais.

Satisfacció a Vilajuïga

Joana Cobo, alcaldessa de Vilajuïga, manifestava també ahir la seva satisfacció per la confirmació de l’arribada de la seu del parc al municipi. L’edifici del CAT ara ja feia tres anys que estava tancat i sense ús, malgrat els intents de l’Ajuntament per donar-li una sortida. En espera del conveni entre l’Ajuntament de Vilajuïga i el Departament de Territori i Sostenibilitat, que es formalitzarà ben aviat, tot indica que l’Ajuntament farà una cessió d’ús de l’edifici. Amb tot, Victòria Riera també avançava ahir que es preveu que el municipi podria conservar l’ús d’algun espai per a activitats municipals.

El fracàs dels CAT

Els centres d’acollida turística (CAT) es van crear a partir del 2009 (sota el govern Montilla i amb el llavors conseller de Turisme Josep Huguet) i se’n van arribar a crear nou en el conjunt de Catalunya. La xarxa, però, no va tenir èxit: sigui per la duplicitat del concepte amb altres oficines d’informació turística, sigui pels canvis polítics (CiU torna al govern el 2012), la Generalitat va renunciar a desenvolupar la xarxa dels CAT. En el cas de Vilajuïga, es va transformar un temps en restaurant, i els intents de l’Ajuntament per trobar un concessionari no van fructificar.

Per al municipi, l’arribada del Parc Natural significarà la reobertura d’un edifici a l’entrada del poble, que recuperarà un ús public, i el fet de no haver de continuar pagant despeses de manteniment per un edifici tancat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona