Medi ambient

SERGI ROMERO DE TEJADA

DIRECTOR DEL PARC NATURAL DELS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ

“La sequera és un problema greu per al Parc”

“L’any 2017 hem tingut 200 litres menys que la mitjana dels darrers 18 anys”

“Les daines introduïdes fa uns anys són ara un problema. Què volem, un parc natural o un parc temàtic?”

El tercer director
Biòleg, vinculat al Parc dels Aiguamolls de l’Empordà des del 1992, és director del parc des de l’any 2009. És el tercer que el dirigeix, rere Jordi Sargatal (1983-1998) i Josep Espigulé (1998-2012). Es considera un gestor i assegura que ara la seva feina no té res a veure amb la que calia fer a principis dels anys vuitanta.
Al parc encara hi ha zones poc conegudes que hem de mirar de desenvolupar, fer-les més atractives i popularitzar-les
Hi ha un abans i un després del pla especial. No es podia fer el 1984, però tampoc s’havia de tardar tant
L’any 1983, el director del Parc dels Aiguamolls era una mena de semiheroi que batallava contra el totxo. Què és ara?
El director del parc s’ha convertit en un gestor que ha de fer compatible la conservació i l’ús del territori. Ara s’ha d’escoltar molt més la gent que viu dins del parc natural. Amb la gent que viu dins del parc natural hem de lluitar junts amb tots aquells sectors que estan a favor nostre, com és el sector ramader, agrícola i turístic. Tenint en compte que hi ha turisme i turisme. Hi ha un turisme que és totalment compatible amb l’ús i la conservació de l’espai, i hi ha un altre turisme que segurament no ho és, i hem de tirar per aquest tipus de turisme compatible amb el parc i que està regulat. El director és, doncs, un gestor, una persona que ha de sentir, escoltar, actuar i, sobretot, ha d’actuar dins d’una normativa.
Normativa que l’any 1983 estava per fer.
La declaració va sortir publicada l’any 1984 i ara, a més, hi ha un pla especial de protecció que és del 2010. Hi ha també el PEIN i una sèrie de normativa àmplia i, en alguns casos, que té abast europeu i que, per tant, ens afecta.
Gestiona vostè un parc temàtic per a humans o una àrea de servei per a ocells?
No és i no ha de ser mai un parc temàtic. Penso que això de parc temàtic no es pot aplicar als Aiguamolls. Tot i que estem en una zona molt turística, amb Empuriabrava, Roses, municipis que creixen molt a l’estiu, tenim un gran avantatge, i és que tenim parcs naturals connectats: Cap de Creus pel nord i Montgrí i Illes Medes pel sud. I, a més, a través del Cap de Creus estem connectats amb l’Albera. És a dir, malgrat que som un parc petit, el que protegim és el conjunt. Hem d’intentar, tot i que és complicat perquè estem en una zona molt humanitzada i amb moltes infraestructures, ser prou hàbils per fer que aquestes infraestructures que hi ha en una zona superturística afectin poc el correcte desenvolupament de l’ecosistema. Encara es funciona com uns aiguamolls, amb zones tranquil·les, amb aigua neta. S’ha de mirar, doncs, que quan es facin carreteres es facin passos de fauna i s’ha de continuar pensant en protegir el territori, a diferents nivells.
Els ocells han acceptat aquesta proposta de recuperació humana per convertir l’espai en la seva àrea de servei.
Totes les zones humides ho són. Les zones humides a Europa són zones de pas per a migracions. Per a ells és una àrea de servei on poden descansar, menjar i proveir-se. Per això els serveixen els aiguamolls.
Aiguamolls que deixen de fer la seva funció si falta aigua.
Efectivament. La sequera és un dels problemes més greus que tenim ara mateix al parc. Falta quantitat d’aigua i falla també la qualitat. Falta quantitat per diversos factors, un dels quals és la sequera, ara mateix bastant llarga. Pensem que la mitjana de pluviometria dels darrers divuit anys donava que s’havia d’estar entre 500 i 580 litres per any, que és el que correspondria a la zona que estem. Doncs l’any 2017 hem tingut 200 litres menys que la mitjana, que és una bestiesa. Un terç és moltíssim. Vam tenir un estiu molt llarg, amb molta calor.
Té solució?
Estem buscant solucions, però no deixen de ser pedaços. L’aigua ha de caure del cel. Tota la que no caigui del cel és mala peça al teler. De l’embassament de Boadella en podem treure algun profit en algunes zones en concret, però si no es recarreguen els aqüífers, si no es fa un ús més sostenible de l’agricultura, i si en general no canviem el xip, els aiguamolls tindran grans problemes.
La pressió de l’aigua del mar comença ja a ser un problema.
Es nota sobretot en els aqüífers, que s’estan salinitzant. Fa poc vam tenir una llevantada seca i va pujar molt el nivell del mar. Tots els pagesos estaven molt preocupats perquè l’aigua va començar a pujar pels recs. La sal no la vol ningú.
Ja són amics, ara, amb els pagesos…
Sempre ho hem estat, d’amics. Hem de treballar conjuntament, amb els pagesos i amb els ramaders. Potser hi ha pagesos que encara no ho veuen clar, però el pagès veu cada cop més clar que som aliats. Davant l’enemic, que és la sequera, hem de buscar solucions conjuntes.
Abans l’enemic era l’especulació urbanística i ara, l’agressió desequilibradora de vegetals i animals externs.
Les zones humides, arreu del món, són especialment sensibles a les agressions externes. Les espècies invasores se senten molt còmodes a les zones humides. Vam començar amb el cranc americà, que inicialment no semblava cap problema per a molta gent, i ara n’hi ha molts altres, de problemes.
Què passava amb el cranc americà?
Ens deien: “Va bé perquè se’l mengen els ocells.” Sí, però si hi havia cranc americà desapareixien les granotes, perquè es mengen les postes. L’exoesquelet del cranc americà és gran i, per tant, l’ocell gairebé no aprofita res. Abans teníem moltes especies d’amfibis i ara en tenim ben poques.
Fa uns anys es va introduir la daina i ara és un problema.
I greu. Sí, però alerta!: no s’ha de dir gaire perquè les daines són molt boniques. Què volem, un parc temàtic o un parc natural? Si volem un parc temàtic, es poden posar llúdrigues engabiades, daines pertot arreu i que es pugui dir molt sovint “Oh, que maco!” Busques això o un espai natural en què hi càpiga de tot? Les daines provoquen accidents i les hem de controlar. No hi ha ningú que pugui controlar les daines.
I el coipú i el senglar...
Del senglar és de l’únic de qui no ens en podem fer responsables, perquè aquest ha vingut ben sol. El senglar és molt intel·ligent i adaptatiu i ha entès que a les zones humides pot trobar molt de menjar. Als anys vuitanta i noranta no n’hi havia ni un. El senglar ha après la lliçó molt ràpid.
Bisó americà i coipú. Aquests els han portat els humans…
El bisó ve de les granges de pell i el coipú ens ha vingut més del nord. El bisó americà ens havia vingut més de la zona del Montseny, on hi havia unes granges d’on es van escapar o ves a saber què va passar. El coipú era una qüestió de temps. A la Camarga n’hi ha moltíssims, es desplacen molt i crien molt. És com una rata grossa. Fa forats i l’únic de bo és que, a diferència del bisó, és totalment herbívor. El bisó americà és un mustèlid i totalment carnívor.
Les invasions vegetals semblen més silencioses.
Són complicades també. Moltes plantes al·lòctones són escampades per la jardineria. L’herba de la Pampa, els plomalls aquests, són espècies que requereixen un esforç important per poder-les controlar. Quan localitzem la clapa, la tractem i hi som a temps. No corren tant com els animals invasors.
Té risc la popularització del parc?
Sí. De moment encara tenim marge perquè tenim moltes zones encara per desenvolupar. El que ha passat és que la gent s’ha centrat en una zona molt concreta del Parc Natural, al Cortalet i els quatre itineraris. Però el Parc és molt més gran. Són 4.700 hectàrees, no només aquestes 500 que tenim aquí. El que ens toca és desenvolupar i crear altres zones atractives fora del Cortalet i derivar la gent cap a aquestes zones. Hi ha zones poc conegudes al parc amb un valor paisatgístic molt interessat. La nostra feina és fer aquestes zones més atractives i organitzar-hi itineraris i fer que es coneguin.
La connectivitat dins de l’espai del parc i la seva influència, és un element que s’ha de vigilar des del parc.
Aquesta és una batalla de despatxos, perquè encaixaria amb allò que parlava al principi: tenim un pla especial en què es preveu la connectivitat i, per tant, hi ha una normativa que s’ha d’aplicar. El que ens toca és aplicar la normativa i garantir que les espècies hi puguin desplaçar-se.
El pla especial va reeixir finalment el 2010.
Al parc hi ha un abans i un després del pla especial. No es pot fer un pla especial l’any següent de declarar un parc natural, però tampoc s’havia d’haver tardat tant. No calia esperar 25 anys. Es necessita coneixement del territori, estudis, però quan es tenen s’ha de fer. Quan el Departament de Medi Ambient ho va fer, ho va fer prou bé. Va ser una batalla, però per fi tenim un document en què hi ha una zonificació del parc i uns usos permesos i uns que no ho són. Ja no és una qüestió del director de torn que decideix el que li sembla. Ara està tot superreglamentat. Hi ha un article i s’aplica, i ja està. Això sí, el PRUG (pla regulador d’usos i gestió) encara està pendent.
Aquest pla d’usos i gestió del parc és urgent?
Sí. Cal fer-lo i ha de servir per anar més al detall que el pla especial. Aquest pla d’usos ha de dir per exemple quins nivells d’aigua han de tenir les reserves, quan s’han de tallar les reserves o quina carrera de pastura s’ha de tenir. El PRUG és una eina de gestió més fina i va més enllà del tema urbanístic, que és l’àmbit on té més incidència el pla especial. A més a més, el pla d’usos és revisable. El PRUG és més canviant que un pla especial.
Quines pors tenia el territori?
Va costar bastant. Una de les coses que diu el pla especial és que dos anys després de la seva aprovació s’ha d’incorporar a la normativa local de cada municipi. Alguns han fet els deures i altres no. Encara s’ha hagut de batallar molt per fer entendre cap on ha d’anar el pla especial. Encara hi ha algunes coses interpretables.
Es va proposar ampliar l’àmbit del parc. Hi havia qui treia foc pels queixals.
Finalment no es va ampliar. La gent abans veia el parc com una limitació als usos, quan és al contrari. El curiós del cas és que si hi ha una bassa i està catalogada és perquè és dins d’un parc natural i està protegida igualment. La regulació hi serà igual. Sigui o no sigui parc natural, no hi podràs fer uns apartaments. A poc a poc es va canviar la mentalitat. A través del turisme rural, per exemple, el parc natural genera més oportunitats.
La interacció econòmica amb el territori pot haver ajudat a fer coincidir intencions?
Segur. Només cal anar a les planes web dels càmpings que són dins del parc per veure que ser dins del parc és un valor. La crida és “Veniu, que tenim natura i tranquil·litat”. Quant a l’agricultura, hi ha ajudes de la UE per fer compatibles la conservació amb l’agricultura només dins del parc natural. Té uns avantatges ser dins del parc que cal aprofitar. Entenc que inicialment la gent estigués desconfiada.
La cigonya es va voler convertir en símbol del parc. Ho continua essent?
Això va a gustos. És l’animal més visible. Lleida i els Monegres en són plens, de cigonyes. La cigonya ha proliferat a tot arreu. No només aquí. Si no s’hagués fet res, hauria vingut igual, perquè ha augmentat a tot arreu. Si no se l’hagués portat, la cigonya hauria vingut igual. Era una qüestió de temps. Era un animal en expansió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona