Medi ambient

Els pantans gairebé doblen les reserves des del gener

El 2017 va acabar amb una mitjana d’un 45,8% de capacitat a les conques internes i ara se situa en gairebé un 90%

Els embassaments de Sau i de la Llosa del Cavall, els que més han crescut

Si el 2017 acabava amb una prealerta de sequera i es temia el pitjor de cara a l’estiu, en només cinc mesos s’ha girat la truita. Aquesta ha estat una primavera molt plujosa, amb precipitacions constants i regulars que van culminar amb temporals de neu en diferents punts del país. La conseqüència directa d’això és que els pantans de les conques internes han anat acumulant més i més aigua. Al desembre, els embassaments que es nodreixen de rius que neixen i moren a Catalunya estaven a menys de la meitat de capacitat: a un 45,8%. A finals de maig la situació no és gens preocupant, perquè han pujat fins a un 88,95%, creixent d’un 43,15%. És a dir, que actualment acumulen 617,72 hm³ d’aigua d’una capacitat total de 694,45.

I és que els temporals de principis d’abril ha estat determinant en aquesta situació. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, l’abril s’ha de qualificar com una període en general càlid a Catalunya, encara que el mes va ser normal al delta de l’Ebre i en punts del Prepirineu, de l’extrem occidental de la plana de Lleida, i del litoral i prelitoral Sud. Però hi va haver anomalies de temperatura sobretot del 24 al 26 d’abril, quan hi va haver un episodi de temperatura molt alta amb màximes que es fins i tot van arribar a superar els 30 °C.

Els dos embassaments que més han crescut han estat el de Sau i el de la Llosa del Cavall. Especialment important és el primer a causa de la seva capacitat. Sau ha crescut un 51,19%, passant del 38,7% del desembre al 89,89% actual. Això, en nombre de capacitat significa que ha passat a contenir 148,46 hm³ dels 165,26 que pot contenir. La Llosa del Cavall ha crescut un 55,74%, però especialment destacable és l’augment de Susqueda, que és el de més capacitat de les conques internes: un 43,11%, passant d’un 51% a un 94,11 i amb 219,27 hm³ plens dels 233 possibles. Aquesta tendència a l’alça té la rèplica també en els embassaments que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. En general la situació es repeteix, però hi ha excepcions. Fins a cinc preses estan per sota de les dades de fa un any. És el cas dels pantans de Camarasa, els Cavallers, Guiamets, Rialb i Riba-roja d’Ebre, situats en sectors que no s’han beneficiat dels episodis de pluja. El còmput global al sistema de l’Ebre, però, és positiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona