Medi ambient

Pendents de l’arbre ‘malalt’ de la Devesa

L’Ajuntament de Girona espera l’anàlisi del plataner caigut al maig per actuar al parc amb un sistema més rigorós

La caiguda d’un plataner de grans dimensions a finals de maig ha tornat a posar sobre la taula el debat de l’estat de salut dels arbres al parc de la Devesa de Girona. L’arbre, centenari i de més de 60 metres d’altura, tenia les arrels completament seques i, en tocar-les, es desfeien com serradures. Els veïns es pregunten si és l’únic arbre afectat. Des de la plataforma veïnal Salvem la Devesa es demana “responsabilitat” a l’Ajuntament i pregunten si el parc és segur. De moment, els tècnics de l’Ajuntament de Girona han agafat mostres per saber exactament quina patologia tenia aquest arbre abans d’actuar. Segons el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, es tracta d’una patologia que no es veia des de l’exterior. “No podem anar a cegues, de patologies n’hi ha diverses i cadascuna té el seu tractament”, afirma. Ara mateix aquestes mostres encara estan al laboratori i els tècnics responsables estan en espera de rebre els resultats.

Mentrestant, el manteniment es continua fent regularment. “D’arbres, a la Devesa se’n van tallant abans i després de l’incident del maig perquè són objecte d’una anàlisi constant”, sosté el regidor. Les xifres de l’any passat indiquen que durant el 2017 es van revisar 2.100 arbres i s’hi va actuar. Si bé s’hi treballa pràcticament durant tot l’any, aquestes tasques se centren sobretot durant el període del 18 de setembre al 17 d’octubre, per garantir la seguretat abans de les Fires de Sant Narcís.

“Sense alarmismes”

“El que volem fer, i sense caure en alarmismes, és buscar un sistema, i els tècnics ja hi estan a sobre, de fer una anàlisi més rigorosa per poder determinar les patologies internes”, explica Narcís Sastre. La brigada de jardineria sempre mira la part interna i l’externa, però sempre es pot escapar alguna cosa. “Es treballa amb el màxim rigor possible per prioritzar la seguretat de les persones, i per això volem fer una avaluació rigorosa amb els mitjans més innovadors que hi pugui haver al mercat”, assegura el regidor, que adverteix que això no vol dir necessàriament canviar el sistema de detecció que es fa servir actualment. “Els arbres, com les persones, es posen malalts, a la Devesa i en qualsevol altre lloc”, diu Sastre: “Són arbres vells, que tenen molts anys, i que necessiten una atenció continuada”, assegura. “A vegades oblidem que, com tot, els arbres tenen un cicle vital” i recorda que el que hi ha a la Devesa és una plantació artificial de plataners de tipus hispànica.

Les podes que es fan de manera habitual en els punts més transitats també serveixen per detectar patologies i tallar les branques que puguin estar malmeses, per evitar que puguin caure. “El risc zero no existeix, però treballem per minimitzar-lo al màxim”, conclou Sastre.

LA XIFRA

2.100
arbres
van analitzar els tècnics de la brigada de jardineria durant l’any passat. La majoria, abans de Fires.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona