Medi ambient

La intencionalitat, primera hipòtesi dels focs de Roses

Els Agents Rurals van pentinar ahir amb un gos ensinistrat els focus de l’incendi per determinar-ne l’origen

Tot i les sospites, però, no es descarten altres causes, com una possible negligència

La hipòtesi que l’incendi d’aquest passat diumenge a Roses va ser provocat continua essent la principal línia d’investigació per determinar l’origen del foc, tot i que ara mateix no es descarten altres causes possibles, incloent-hi una possible negligència. Ahir a primera hora del matí, mentre els bombers feien les últimes rondes de vigilància que els permetien de confirmar que el foc estava controlat, els Agents Rurals rastrejaven la zona amb un gos ensinistrat per detectar hidrocarburs i intentar determinar l’origen i l’autoria de les flames. El fet que s’originessin quatre focus simultanis a banda i banda d’una carretera de vora set quilòmetres és precisament el que va fer que l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, avancés ja diumenge mateix la hipòtesi de la intencionalitat. Altres fonts més pròximes a la investigació explicaven ahir que, si bé en casos excepcionals (un pneumàtic encès en un vehicle circulant per l’autopista que escamparia inicis d’incendis), difícilment es podrien donar aquestes circumstàncies en el cas de Roses.

En l’estat actual de la investigació, però, els Agents Rurals no descarten cap pista, tampoc que es pogués tractar d’una negligència. El cap de l’àrea bàsica de l’Alt Empordà del cos, Teodor Corominas, explicava ahir en declaracions a ACN que en aquesta zona hi ha molta activitat humana (excursionistes, ciclistes i pas de motos i cotxes) i que per això s’han de considerar totes les possibilitats.

Els Bombers van donar definitivament per controlat el foc de Roses ahir al matí. Cinc dotacions terrestres hi havien treballat tota la nit i ho continuaven fent al matí, i també un helicòpter, que a primera hora sobrevolava la zona sense trobar cap punt calent ni cap represa del foc. L’incendi es va declarar als voltants de les quatre de la tarda del diumenge, al coll del Pení, dins el perímetre del Parc Natural del Cap de Creus.

El fet que els cossos d’emergència haguessin d’afrontar quatre focus alhora, afegit a la temperatura alta, una humitat molt baixa i la tramuntana, van fer témer el pitjor. Per sufocar el sinistre hi van arribar a treballar fins a 40 dotacions terrestres i 16 mitjans aeris dels bombers, tres unitats dels Agents Rurals, sis d’agrupacions de defensa forestal (ADF), deu patrulles dels Mossos d’Esquadra, agents de la policia local, membres de Protecció Civil, una ambulància del SEM i també voluntaris de la zona. Això va permetre d’estabilitzar el foc cap a tres hores després que els bombers rebessin l’avís, amb un balanç de 9,57 hectàrees cremades, sense danys personals

També a la Jonquera

A l’Alt Empordà es va viure un nou ensurt ahir dilluns a la Jonquera amb un incendi forestal a la zona del mas del pla. La ràpida intervenció dels cossos d’emergència, amb deu dotacions terrestres, va permetre que es donés per controlat el foc a les 18.15 h, una hora i mitja després de declarar-se.

Menys incendis vinculats a la sega

A Catalunya el nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega s’ha reduït de més del 80% des que el Departament d’Agricultura va posar en marxa fa set anys la campanya de prevenció d’incendis de la sega per prevenir o minimitzar-ne el risc durant les tasques agrícoles. De les 1.500 hectàrees que van cremar en 34 incendis l’any 2012 s’ha passat a poc més de 48 hectàrees enguany en sis incendis. En declaracions a l’ACN, el director general del cos d’Agents Rurals, Marc Costa, ho atribueix a la conscienciació dels pagesos, que ara porten els mitjans d’extinció adequats a les màquines recol·lectores i poden reaccionar si cal. També hi ha influït la climatologia, amb un hivern i una primavera plujoses. Enguany, la campanya de la sega s’ha ampliat de set a deu comarques amb l’Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona