Medi ambient

La presència d’ossos al Pirineu “no té marxa enrere”

El govern referma el suport al programa d’introducció per al 2019

Les mesures per prevenir els atacs “funcionen bé”

Els tècnics estudien si cal sacrificar el polèmic os Goiat

Després d’un estiu en què el conflicte dels ramaders i els grups ecologistes per la presència d’ossos al Pirineu s’ha intensificat, el govern va voler ahir prendre posició i “clarificar” la seva gestió. El director general de Medi Natural, Ferran Miralles, ha defensat en roda de premsa “l’aposta doble del govern per la biodiversitat i la convivència amb l’activitat humana”. També ha avançat el manteniment del suport governamental al projecte europeu Piroslife, que ha permès la reintroducció de mig centenar d’ossos al Pirineu. “No té marxa enrere. Un sol exemplar no pot posar en perill la valuosa feina de vint anys”, afirmava Miralles, amb referència a l’os Goiat. L’any vinent, i amb 2,4 milions de pressupost, finalitza el Piroslife, però Catalunya continuarà finançant la gestió de l’os amb mig milió.

De fet, l’eslovè Goiat, introduït per garantir la diversitat genètica de la població pirinenca, ha esdevingut el centre del conflicte amb els ramaders per la presència d’ossos en general. Fins al 31 d’agost, s’han comptat dotze atacs de l’os Goiat a bestiar a Catalunya i quinze a França. Suposen fins al 40% de tots els atacs d’ossos a ramats, i per això Medi Natural va refermar ahir la seva convicció que l’os Goiat té un comportament “d’una intensitat depredadora anòmala i molt alta”. Ara bé, els experts consideren que no és perillós per a les persones. Aquest estiu, organitzacions ecologistes van reclamar que s’aportessin proves de la responsabilitat de Goiat en tots aquests atacs i Ipcena va recollir 100.000 signatures per demanar que no se’l fes fora del Pirineu.

França no col·labora

La sort de Goiat encara està per determinar, ja que els tècnics –juntament amb els d’Aragó i Navarra– estan intentant consensuar un protocol per actuar en aquests casos. Miralles va avançar, però, que possiblement Goiat acabarà en un santuari –poc probable– o bé sacrificat. Abans, però, caldrà capturar-lo. Goiat és l’únic os que porta un collar GPS i ara volta per Occitània. La bateria del collar s’està esgotant, però les autoritats franceses no volen col·laborar a capturar-lo per poder-l’hi canviar.

LA FRASE

Un sol exemplar no pot posar en perill la valuosa feina de vint anys
Ferran Miralles
DIRECTOR GENERAL DE MEDI NATURAL DE LA GENERALITAT

LA XIFRA

250
ossos
viuen a Astúries, sense conflictes amb els ramaders i com a atractiu turístic. Al Pirineu, més gran, n’hi ha 43.

Els gossos assilvestrats maten 500 béns; els ossos, tres

L’any passat, al Pallars, els gossos assilvestrats van causar la mort de 500 ovelles, mentre que els óssos bruns en van matar tres, segons dades fetes públiques ahir pel govern. Miralles reconeix que “la presència de l’os suposa una molèstia addicional per al sector ramader”, perquè obliga a retornar a la vigilància a l’alta muntanya, un hàbit abandonat en les últimes dècades. Ara bé, a més del finançament dels fons europeus per a la introducció i la gestió de les poblacions d’ossos, la Generalitat inverteix milers d’euros cada any a prevenir i indemnitzar els ramaders. Sols el 2017, les indemnitzacions pels danys de l’os van ser de 33.000 euros. Un terç del pressupost del Parc Natural de l’Alt Pirineu –aproximadament, mig milió d’euros– es dedica a mesures de prevenció de danys per al centenar d’explotacions ramaderes afectades. En aquest sentit, s’ha finançat la creació de sis agrupaments de ramats vigilats les 24 hores durant cinc mesos a les pastures d’alçada, amb la contractació de pastors amb gossos, tancaments electrificats, cabanes de pastors, lloguer de pastures i assegurances. La mesura “està funcionant bé”, amb vint cops menys danys que els ramats no agrupats. Al Pla de Beret no s’ha pogut crear un agrupament d’aquesta mena perquè els ramaders de la zona ho rebutgen. Miralles es pregunta si potser és perquè prefereixen ser objecte de danys per cobrar les indemnitzacions que se’n deriven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona