Medi ambient

Pendents que no es faci malbé la Devesa

Veïns i entitats de Girona estan amatents per si, un any més, es massifica el campament dels firaires al parc

Per ara diuen que se senten “enganyats i decebuts” per l’equip de govern i qualifiquen de “fracàs” l’opció de Domeny

“Hi continua havent un campament il·legal al parc”
“Ara, tinguem les Fires en pau, però després tocarà parlar-ne”

Amb les Fires de Sant Narcís de Girona, arriba també l’eterna polèmica sobre la situació del campament dels firaires al parc de la Devesa. L’Ajuntament de Girona va anunciar que aquest any alliberaria l’entorn d’un gros important de caravanes i vehicles pesants, els quals es quedarien a casa o es ressituarien a l’aparcament adequat a Domeny. Tan sols falten dos dies perquè arrenquin les festes i la lectura que se’n pot fer és ben diversa.

Segons l’entitat veïnal Salvem la Devesa, la situació actual és molt negativa, ja que el consistori va dir que més del 50% del campament passaria a Domeny, però la realitat és que ahir tan sols hi havia tres autocaravanes i dos grans grups electrògens. “Em sembla fatal, perquè no és el que ens van prometre”, afirma el vicepresident de l’associació veïnal, Salvador Guardiola. “Ja comencem...!”, es lamenta sobre els vehicles pesants al parc de la Devesa. “Només cal veure alguns camions de gran tonatge que estan molt a prop dels arbres”, hi afegeix. I fa referència al pla d’usos que prohibeix que s’aparqui qualsevol vehicle a una distància inferior a quatre metres dels plataners. “És el tercer any consecutiu que el govern municipal diu que aquesta problemàtica s’ha d’acabar, però no és així”, lamenta. Guardiola diu que és una valoració preliminar, però que s’intueix com anirà la situació. “N’estarem pendents i vigilarem. Fins a aquest cap de setmana no es veurà com quedarà, però de moment no pinta bé, i tant de bo ens equivoquem”, explica el vicepresident de Salvem la Devesa. Pel que fa a la seguretat, recorda que fa pocs mesos va caure un arbre de grans dimensions a la Devesa i ningú sabia que estava malalt. “Amb tots els tràilers, grups electrògens i caravanes fent pressió al damunt de les arrels i el terra encara humit per les pluges, la situació pot ser perillosa”, afirma, i alerta que “els ciutadans no són conscients del perill que suposa; si no, farien més pressió sobre els polítics”.

Carles Clemente, vicepresident de l’Associació de Veïns de la Devesa, es va mostrar ahir més contundent i va afirmar que se senten “decebuts i enganyats” pel govern municipal. “És el tercer any que asseguren que hi posaran remei, però un altre cop ho ajornen i continua havent-hi un campament il·legal al parc”, assegura. “Això, en definitiva, és un càmping, i teòricament hi hauria d’haver una normativa, unes instal·lacions de serveis, però no es compleix res”, assenyala. En tot cas, Clemente reconeix que ara ja no s’hi pot fer res, i insta les institucions a tractar-ho un cop hagin passat les festes: “Ara, tinguem les Fires en pau, però després n’haurem de parlar molt seriosament.”

Estudien la via legal

El vicepresident de l’Associació de Veïns de la Devesa diu que potser enguany hi ha menys firaires que hi acampen, però “serà igual de massiu”. “El govern està contravenint per tercer any el pla d’usos del parc, i estem estudiant si legalment hi podem fer alguna cosa”, avança.

Des del govern municipal, la regidora de Dinamització del Territori, Eva Palau, assegura que encara és aviat per fer-ne una valoració, però “té la percepció que hi haurà menys firaires”. De fet, compten que hi haurà uns 90 vehicles menys, entre els que es traslladaran a Domeny i els que no vindran. “Hi ha firaires que han optat per un altre tipus d’allotjament, com hostals o hotels”, assegura la regidora. Enguany els firaires que viuen a menys de 25 quilòmetres de Girona no podran acampar al parc per decisió de l’Ajuntament. Segons l’estimació, es tracta de la meitat dels firaires que venen a la ciutat. El govern municipal calcula que, amb les restriccions que s’han fet en els últims tres anys, enguany hi haurà tan sols un 20% de firaires acampats a la Devesa respecte als que hi havia inicialment. “Hi havia atraccions que duien tres o quatre caravanes, i aquest any amb una o dues passaran”, reconeix Palau. “Hi ha molt bona col·laboració dels firaires, que han entès la necessitat d’esponjar la Devesa”, afirma. Quant a la poca afluència d’autocaravanes a Domeny, la regidora assegura que una desena de firaires els van avançar que tenien la intenció d’instal·lar-se allà, però que no ho sabran definitivament fins al cap de setmana. “És un any de canvis, per a nosaltres i per a ells. I, un cop passin les festes, immediatament ens trobarem per valorar com ha anat”, assegura Palau, que ja avança que, com tot, “hi haurà coses que hauran funcionat, d’altres que no, i unes altres que ho hauran fet a mitges”. En tot cas, el govern municipal insisteix que l’objectiu és que al final no n’hi hagi cap. “Aquest any hem fet canvis, no del tot dràstics, però que permetran que es vegi una sensació d’amplitud”, explica. La majoria de camions de gran tonatge, que fa un parell d’anys ja no poden instal·lar-se a la Devesa, quedaran aparcats en un pàrquing privat a prop de la sortida sud de l’AP-7.

Faran un nou aparcament per a caravanes a Domeny

Òscar Pinilla

Girona tindrà un tercer aparcament per a autocaravanes a la ciutat. El servei, de caire privat, estarà situat a la carretera Antiga d’Amer, número 18, davant per davant de la fàbrica Nestlé i al costat d’un taller de vehicles. L’empresa que tirarà endavant el negoci ja ha demanat el permís d’obres, i l’Ajuntament de Girona hi ha donat el vistiplau en la penúltima junta de govern local. El pressupost dels treballs d’adequació del terreny, que fa uns 5.500 metres quadrats, és de prop de 57.000 euros, i a hores d’ara els operaris encara no hi han entrat a treballar. “Hi ha un particular que veu un filó de negoci a la nostra ciutat, ja que cada vegada més ens visiten amb autocaravanes”, assegura el regidor d’Urbanisme, Joan Alcalà. A l’espai hi cabrien una seixantena d’autocaravanes, però tot dependrà de com siguin de grosses.

Actualment hi ha un pàrquing per a caravanes d’ús públic, propietat de l’Ajuntament de Girona, que està situat al solar del Pla de Baix de Domeny. Aquest aparcament, de poc més de 6.500 metres quadrats, està reservat, del 18 d’octubre a l’11 de novembre, exclusivament per als firaires, i hi poden cabre uns 80 vehicles.

L’altre aparcament per a autocaravanes a la ciutat és privat i està situat al carrer de Joaquim Vayreda, 55, a tocar del Palau Firal. Aquest emplaçament té capacitat per a una trentena de vehicles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona