Medi ambient

La ressaca de la llevantada

L’episodi de pluja embassa bona part de les comarques de Girona

Set famílies de les trenta cases afectades a Vilatenim ahir encara van haver de fer nit en un hotel

L’excepcionalitat de la llevantada del cap de setmana passat va colpejar de ple les comarques gironines. Les quantitats inèdites d’aigua que van caure a les capçaleres dels rius, sumades a les intenses pluges de diumenge a la plana, van desbordar lleres i van inundar bona part de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i la Selva.

A Figueres van caure uns 250 litres per metre quadrat, pràcticament la meitat del que acostuma a caure en tot un any. Ahir l’aigua ja havia retrocedit a bona part del territori, però el rastre del temporal era ben visible a Vilatenim: als carrers de la Duana i del Mossèn Miquel Ayats, bombers, serveis de Protecció Civil i els mateixos veïns, amb recursos propis, bombejaven aigua fora de les cases. Als dos carrers, les cases arrenglerades es van construir a principis d’aquest segle sobre el mateix model: un pàrquing subterrani que amb el temps es converteix en traster o en una habitació més, i on diumenge es van acumular fins a 170 centímetres d’aigua. “Al matí semblava que la situació estava controlada, però de cop i volta, a la tarda, quan el Manol es desbordar, va començar a entrar aigua. Va esbotzar la porta i ens van haver de desallotjar”, expliquen la Carme i el Sebastià, que viuen en aquest barri des dels 12 anys. Com la resta de veïns, treuen a la vorera tot el que ha quedat inservible: assecadores, frigorífics, rentadores, sofàs i mobles coberts de fang. Cándido, un veí de la casa a tocar que fa 15 anys que hi viu, sí que havia vist en altres ocasions una mica d’aigua acumulada al fons del garatge, però mai amb aquesta intensitat.

Zona inundable

Alguns d’aquests veïns admeten que, quan van arribar al barri, els pagesos de la zona els avisaven que venien a viure en una zona inundable, però ningú els havia avisat d’una situació de risc d’aquesta magnitud. Sobre aquest aspecte, l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, esvaeix dubtes: la urbanització es va construir a principis de segle, amb tots els permisos municipals i supramunicipals, des d’Urbanisme fins a la conselleria de torn. “No estem parlant d’una negligència, estem en una àrea amb els mateixos permisos que qualsevol zona urbana de la ciutat”, diu l’alcalde. Les queixes per la neteja dels rius tampoc són un element decisiu, segons Masquef: “La prevenció és importantíssima, hi estem molt a sobre, però precisament enguany l’ACA havia fet un esforç”, hi afegeix. En tot cas, si s’ha d’extreure alguna lliçó d’aquest episodi, diu l’alcalde, potser és l’oportunitat de posar damunt la taula la destrucció de l’antic pont sobre el Manol –en direcció a Vila-sacra–, que ha contribuït al desbordament del riu.

Atenció als afectats

Masquef es va centrar ahir en l’atenció als afectats: des d’avui i fins divendres, l’Ajuntament posa a disposició dels veïns un punt d’informació amb l’assessorament d’un advocat, i representants d’asseguradores i serveis socials. En paral·lel, l’Ajuntament estudia la possibilitat de demanar ajuda a la Generalitat per l’excepcionalitat de la situació.

Ahir part dels veïns que tornaven a tenir llum als pisos ja tornaven a casa seva, però set famílies de les trenta cases afectades van dormir encara la nit passada en un hotel que els ha ofert l’Ajuntament i es va habilitar un servei de la Guàrdia Urbana per evitar robatoris. Els 21 usuaris de la residència Les Acàcies van continuar allotjats a l’hospital fins que es confirmi l’estat òptim dels accessos a l’equipament.

La resta de serveis tornen progressivament a la normalitat, incloent-hi les escoles –ahir, per precaució, s’havien suspès les classes, però l’alcalde confirmava que les escoles havien acollit prop d’un 80% de l’alumnat habitual–. Sense minimitzar l’impacte de la llevantada, i en concret a Vilatenim, l’alcalde recalcava que no s’havia de lamentar cap dany personal, tot i l’excepcionalitat.

Alt Empordà

Camps i carreteres inundats

Quatre carreteres es mantenien tallades ahir al final de la tarda a l’Alt Empordà: la GIP-5129 (de Vilafant a Borrassà), la GIV-6211r (ramal de Figueres a la rotonda de la ronda sud i sota l’N-II), la GIV-6213 a Fortià (en direcció a Castelló d’Empúries) i la GIV-6226 (de l’N-II a Vilaür, per Garrigàs). A Figueres, ahir ja només quedaven tallats camins com el de Can Lel i el Vell de Vilatenim, i el vial del de Vilatenim al carrer Itàlia. També es van recuperar els accessos al nucli de Palol, que havia quedat incomunicat i es va reobrir el parc Bosc. Altres equipaments com el supermercat Carrefour i el camp de futbol de Vilatenim afrontaven les tasques de neteja.

Els pantans, al límit

L.A

Els efectes de la llevantada van ser molt evidents als pantans, que es van situar al límit. El cas més espectacular va ser el de l’embassament de Darnius-Boadella, a la comarca de l’Alt Empordà, que diumenge passat estava al 65% de capacitat i que ahir es va situar per sobre del 93%. De fet, aquest pantà, que s’omple principalment amb pluges de llevant, es va anar omplint al llarg de la jornada d’ahir. Segons dades disponibles en el web de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), pels volts de les dues de la matinada estava al 87%, a les vuit del matí ja arribava al 90%, a les dues del migdia se situava al 92% i a quarts de vuit de la tarda ja superava el 93%.

També Susqueda, que ja fa un mes que està molt ple, es va situar ahir al límit: al voltant del 96% durant tot el dia. Mentrestant, el Pasteral vessava: ahir es movia entre el 108% i el 106% de la seva capacitat. En canvi, les pluges van afectar una mica menys l’embassament de Sau, que ahir estava entre el 85% i el 86% de capacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona