Medi ambient

La Pletera de Torroella com a exemple per aplanar indemnitzacions

El sòl a mig urbanitzar va ser protegit i els litigis de la promotora, fins ara, no han reeixit

Rufí alerta, però, del risc de blindar el litoral per als pobles de l’interior

El debat sobre la preservació d’espais del litoral gironí és cíclic. I en l’imaginari col·lectiu són presents els exemples dels aiguamolls de l’Empordà i la platja palamosina de Castell, amb final feliç per a les campanyes conservacionistes. Aquesta darrera va sortir cara a la hisenda pública, ja que la Generalitat va acabar pagant 26 milions pel conjunt dels terrenys. Però, per l’advocat Eduard de Ribot, és un “mal exemple” i esmenta un tercer cas, el de la Pletera, a la desembocadura del Ter a Torroella de Montgrí. “Ja hi havia, fins i tot, vials construïts, i diverses sentències van desestimar les reclamacions patrimonials” dels promotors, després que Costes de l’Estat inclogués els terrenys de la maresma en el domini públic maritimoterrestre. Avui, després d’anys d’accions per desurbanitzar-los, s’ha recuperat una zona humida al Baix Ter.

L’alcalde de Torroella, Josep Maria Rufí, coincideix en l’exemple. Tot i que al terme municipal no tenen cap projecte immobiliari controvertit, va assistir a la reunió d’alcaldes amb la Generalitat i va prendre la paraula per defensar que el govern doni “més cobertura legal” als municipis. A parer del batlle d’ERC, cal “una visió més nacional dels planejaments urbanístics”. I, a més, insisteix que “els municipis no tenen capacitat econòmica ni sovint tècnica per afrontar desclassificacions de sòls”. El batlle begurenc Joan Loureiro, en aquest punt, recorda que els edils sempre tenen al damunt l’espasa de Dàmocles que els constructors perjudicats els duguin al jutjat amb una querella per prevaricació.

Toc d’alerta

Rufí, com també diverses veus de la plataforma SOS Costa Brava, han rebut amb certa esperança l’anunci de la revisió de sectors urbanitzables al litoral. Per De Ribot, també és “rellevant que, per primer cop, la Generalitat entri en un terreny en què mai no s’havia posat, el del sòl urbà”. D’altra banda, però, l’alcalde de Torroella apunta un “risc”: “Veig bé que tinguem especial cura amb el litoral”, diu, però alerta també en les segones línies, com ara la plana de l’Empordanet, on es podria concentrar la pressió urbanística si s’endureix el blindatge dels sectors arran de costa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona