Medi ambient

Preocupació per la mida del peix blau, a Palamós

Les barques d’encerclament van tornar ahir a pescar després d’un mes de veda biològica

Es constata un increment de captures però no de talla, com ara en l’anxova

La flota d’encerclament de Palamós va reprendre ahir la pesca del peix blau després d’un mes aturada a causa d’una veda biològica, per ajudar a fer que els caladors es regenerin i la pesca sigui més sostenible. La principal preocupació, però, és ara mateix la mida de les captures, principalment de l’anxova, perquè aquestes tinguin un preu més competitiu, tot i que és cert que el nombre d’exemplars ha augmentat.

El patró major de la Confraria de Palamós, Toni Albalat, explica que les captures es van incrementar el 2018. Però, tot i que aquesta mesura es pren des de ja fa més de vint anys, trobar peix blau i de bona talla és una fita cada cop més complicada. La versió dels científics és que, en el cas de les anxoves, els costa trobar aliment. Els motius de la disminució de la mida dels exemplars poden anar des del canvi climàtic fins a la presència d’espècies invasores, segons valoren els experts. En tot cas, el que sí que genera dubtes és la rendibilitat d’aquesta pesca. L’any passat va suposar el 70% de quilos de peix que van entrar a la llotja, però només es va traduir en el 20% de la facturació.

Regulació i divulgació

La gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós, Cristina Mañas, valora positivament la veda biològica, però opina que “s’hauria de regular amb una base científica i comercial”, i hi afegeix que “és necessari tenir un seguiment de l’estoc anual i, amb els resultats, poder emprendre estratègies de captura i de comercialització”. Per això, i segons Mañas, s’han de fomentar iniciatives per millorar el coneixement i el consum d’aquestes espècies, que tenen alt valor nutritiu i culinari, remarca.

Les iniciatives per avançar cap a una pesca sostenible continuen i no s’aturen. Les barques de pesca de gamba de Palamós van començar el 5 de gener una veda de dos mesos. Les setze embarcacions que es dediquen a aquestes captures estaran amarrades al port fins al 5 de març amb l’objectiu d’afavorir la protecció i la conservació de l’espècie. L’aturada la van començar les barques de gamba, però el 2 de febrer s’ha previst que s’hi uneixin les altres set embarcacions d’arrossegament que hi ha al port, juntament amb la resta de confraries del litoral gironí. La veda es mantindrà fins al 5 de març i les barques podran tornar a sortir a pescar a partir del dia 6.

La veda es va començar a implementar l’any 2013 en el marc del pla de gestió de la gamba. Inicialment era d’un mes, si bé s’ha anat variant fins a arribar als dos mesos seguits.

LES FRASES

La veda biològica caldria regular-la amb una base científica i comercial per fer un seguiment més eficaç
És imprescindible gestionar les pesqueres de manera sostenible
Cristina Mañas
gerent de la confraria de pescadors de palamós


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona