Medi ambient

PERE HORTS

PRESIDENT DE LA SOCIETAT ASTRONÒMICA DE FIGUERES I L’ENTITAT ESTATAL CEL FOSC

“La contaminació lumínica és nociva per a la salut de les persones”

Professor jubilat de filosofia i astronomia, porta dècades lluitant contra la contaminació lumínica i potenciant els estudis dels seus efectes en l’organisme de les persones

Hi ha qui contempla la història de la humanitat com una lluita de la llum contra la foscor. La llum s’ha imposat, però vostès asseguren que ens hem passat de voltes.
La llum artificial és progrés i benestar, però utilitzada en la justa mesura. La contaminació lumínica és llum que es projecta a l’atmosfera, es dispersa i afecte el medi ambient. A mitjans del segle XX ja hi havia qui creia que això seria un problema.
Quan vam traspassar el límit?
Deixant de banda el malbaratament energètic i la contaminació ambiental que provoca el sobreconsum, aquí l’explosió lumínica es va produir amb les olimpíades de Barcelona, tot i que el desordre urbanístic anterior ja comportava un desordre lumínic absolut. Al anys noranta, quan vam començar a parlar d’això, la gent no estava preparada per entendre-ho. Bona part de la ciutadania encara no és conscient del problema.
Quin problema?
Si tu il·lumines la nit estàs afectant la vida i el comportament de les plantes i dels animals que hi tenen activitats biològiques i això també afecta la salut de les persones. Si a l’estiu no pots dormir amb les finestres obertes perquè entra massa llum tindràs problemes. I no es podrà veure el cel nocturn. Això era tot el que se sabia fa uns anys. Amb el temps, s’ha creat l’especialitat de cronobiologia, que estudia els ritmes circadians de l’organisme, els rellotges biològics. D’aquí ha sorgit un coneixement més profund del que passa en l’organisme quan és fosc i del paper que hi té la glàndula pineal, que de nit segrega una hormona i que quan arriba a un determinat nivell en sang et comença a desenvolupar el procés del son. Amb la llum artificial allarguem el cicle diürn i, per tant, el període de temps en què la melatonina és present en sang és més reduït.
Hem de fer com les gallines?
Som animals, no ho oblidem. Els cronobiòlegs han vist que la proporció de melatonina en sang puja quan anem a dormir, llavors es manté estable i de dia es torna a posar a zero. Hem escurçat el període per segregar melatonina i si a més dorms en una habitació en què hi ha llum, el percentatge és més baix.
I si anem fluixos de melatonina què passa?
Ara es reconeix que la manca d’aquesta hormona és un problema per a la salut, fins al punt que l’associació de metges dels Estats Units va reconèixer recentment els efectes fisiològics nocius i recomanava a les autoritats que no instal·lessin en l’enllumenat exterior leds de temperatura superior a 3.000 graus kelvin, que és fins on arriba la llum càlida. El color de la llum és molt important. La llum blanca amb component blau és la que es dispersa amb més eficàcia per l’atmosfera i és la més perillosa perquè inhibeix molt la quantitat de melatonina. Hi ha estudis que associen la manca de melatonina amb la diabetis, l’obesitat, l’envelliment cel·lular i alguns càncers. És evident que la contaminació lumínica és nociva per a la salut de les persones.
La ingesta artificial pot atenuar-ho?
Això no t’ho sabria dir. Probablement no.
Els astrònoms, però, varen començar a lluitar contra la contaminació lumínica pels problemes d’observació.
Efectivament. Els temes de salut s’han conegut després. El 1993, amb el canvi a l’Ajuntament de Figueres i la manca de recursos, vam aconseguir introduir algunes de les mesures que proposàvem des de la Societat Astronòmica, amb les quals es va produir un estalvi en l’enllumenat. Amb mesures senzilles com ara el canvi de bombetes o evitar l’emissió de llum enlaire es van fer passos endavant.
Catalunya disposa d’una bona llei de protecció lumínica?
La llei es va aprovar l’any 2001 per unanimitat, però a l’hora d’elaborar el reglament es va comprovar que quan la incompetència i l’ambició política s’ajunten, els desastres estan assegurats. La nefasta gestió d’ICV-Els Verds va conduir a aprovar un reglament que servia per incomplir la llei. Finalment, el 2015 es va aprovar un nou reglament acceptable per totes les parts. Estem en la fase d’aplicació, però va lenta.
Parli’m de Cel Fosc?
Vam néixer l’any 1996 com a culminació d’un procés iniciat a l’Alt Empordà. Després, quan aquí s’estava lluitant per un reglament decent, en altres comunitats de l’Estat es van començar a moure col·lectius d’astrònoms pels mateixos problemes, obtenint lleis semblants a la catalana, i a partir d’aquí vàrem decidir crear un Cel Fosc d’abast estatal però mantenint el nom català. Som una entitat sense ànim de lucre que aposta, entre altres objectius, per fer estudis científics sobre els efectes de la contaminació lumínica. Apleguem científics de diverses branques, alguns dels quals són referents a escala mundial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els sentinelles dels cetacis

Palamós

Palafrugell habilita 122 places de pàrquing a tocar de Can Mario

PALAFRUGELL

Inici amb “optimisme” de la campanya forestal

GIRONA

Endesa preveu invertir 82 milions a la demarcació

girona

Inverteixen 36,3 milions d’euros a la incineradora de Campdorà

GIRONA

Acord per projectar la variant de Celrà

celrà
JORDI VAYREDA
INVESTIGADOR DEL CREAF EXPERT EN ECOLOGIA FORESTAL

“Molts dels boscos catalans estan en l’adolescència”

L’accés a la desembocadura del riu Tordera es multa

BLANES

Suspeses les vistes i judicis als jutjats de Gavà mentre no es repari la refrigeració

Gava