Medi ambient

Vaga escolar global per salvar el planeta

Els joves lideren les mobilitzacions per exigir mesures urgents i efectives als governs que evitin una catàstrofe climàtica

Milions de ciutadans es manifesten en 156 països, amb la mirada posada en la cimera de l’ONU

La crisi ja encén altres conflictes per quedar-se els recursos naturals

En un clam social que va recórrer el planeta, milions d’escolars i joves van liderar ahir la pressió ciutadana perquè els governs prenguin mesures efectives –i les compleixin– per aturar la crisi climàtica. La vaga de més abast territorial de la història vol pressionar directament els mandataris que, convocats per l’ONU, celebren a partir de dilluns la cimera pel clima.

Amb la constatació que l’Acord de París del 2015, que estableix mesures per a la reducció de gasos hivernacle el 2020, no ha servit per frenar les pujades de les temperatures i els seus efectes, que amenacen la vida, més de 5.000 manifestacions van exigir ahir a empreses i governs accions urgents, convençuts que el moment d’actuar és ara o mai. Els convocants, el moviment Friday For Future, situen el 2030 com el punt de no-retorn per a l’escalfament climàtic irreversible. La crisi s’accelera i cada cop es fa més palesa. Com aquest any han posat de manifest catàstrofes com ara els grans incendis a l’Amazones o els devastadors huracans i ciclons Dorian i Idai.

L’Àfrica és el continent més afectat, ja que té set dels deu països més amenaçats del planeta, malgrat que els seus ciutadans són els que menys gasos contaminants emeten, tan sols un 4% del total. Joves africans també van participar ahir en les protestes a diverses capitals, com ara les de Kenya i Sud-àfrica, on es podien llegir pancartes amb lemes ja globals, que deien: “No hi ha planeta B” i “Cremeu el capitalisme, no els boscos”. Irungu Houghton, el director d’Amnistia Internacional a Kenya, reclamava “als països rics del nord que modifiquin els seus patrons de consum, l’ús de combustibles fòssils i el model econòmic”. I hi afegia: “No hi ha distinció entre justícia social i ambiental, les dues han d’anar juntes. No existeixen els drets humans en un planeta mort.”

Les mobilitzacions també es van celebrar a l’Índia, que té algunes de les ciutats més contaminades del món. “Soc aquí per exigir un canvi en la manera que el govern veu els recursos i el medi ambient, que no només són per explotar, sinó per conservar”, explicava Vrushti, una de les manifestants. Al gegant asiàtic es preveuen més accions al llarg de la setmana. Milers de ciutadans, en 33 ciutats, es van sumar a la vaga al veí Pakistan. És el setè país del món més perjudicat per la crisi, i veu com avança la desertització del territori, mentre resulta afectat per inundacions i sequeres. El govern ha pres mesures, com ara plantar 10.000 milions d’arbres en cinc anys i prohibir les bosses de plàstic a la capital en un programa pilot que estendrà a tot el país. A Oceania, on hi ha illes que lluiten per no quedar cobertes per la pujada del nivell del mar, també va arribar la crida. A Austràlia van concentrar-se unes 300.000 persones.

Milers de joves també es van concentrar ahir a les capitals europees. Amb Berlín i Londres, la capital francesa va registrar la major afluència. A França no van aturar-se només els joves i els escolars, sinó també algunes empreses, sindicats i professors. Avui, la manifestació es repetirà pel centre de París, però convocada pels armilles grogues, cosa que ha generat inquietud en les autoritats.

Nova York centrava ahir les mirades. Una manifestació de milers d’adolescents i joves va recórrer els carrers de Manhattan. Les autoritats van tancar les escoles, la qual cosa va possibilitar que 1,1 milions de joves poguessin assistir a la protesta, a la qual també va assistir Greta Thundberg - l’activista de 18 anys que va iniciar el moviment de protesta dels divendres. Més de mig centenar d’ONG van donar suport a la marxa.

Carrera contra rellotge

El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, va assegurar ahir que el canvi climàtic planteja a tot el món “una cursa contra rellotge. Es necessita una acció climàtica urgent si volem guanyar aquesta cursa i hem de guanyar-la”. Guterres va recordar que la crisi també esperona altres conflictes: “Mirin el Sahel, on veiem la propagació del terrorisme, en què un dels factors clau és l’acceleració de la sequera i la competència pels recursos”. Respecte a dilluns, Guterres assegura que ha demanat als líders que “vinguin amb plans concrets i decidits a limitar l’augment de la temperatura a 1,5 graus i a retallar un 45% les emissions per al 2030”.

Les claus d’una intensa setmana

El Fridays for future amb aturades convocades en més de 156 països va obrir una setmana de mobilitzacions davant la crisi climàtica, coincidint amb la cimera del clima de l’ONU a Nova York, dilluns que ve, i que culminarà el 27 de setembre amb una vaga general d’abast mundial pel clima, que inclourà manifestacions a les principals ciutats catalanes. Algunes de les claus per entendre les mobilitzacions són les següents:

Qui convoca?

La protesta d’ahir va ser convocada pel moviment Joventut pel Clima, diversos grups de joves que es van unir en associació.

‘Fridays for future’,

Estan inspirats en les protestes de l’adolescent sueca Greta Thunberg, que l’estiu del 2018 va començar a manifestar-se tots els divendres davant del Parlament del seu país per exigir el compliment de l’Acord de París. Passat l’estiu, va canviar la protesta davant del Parlament per faltar a classe cada divendres.

Què es reclama?

Els participants volen fer reaccionar els governs perquè augmentin la seva ambició en la lluita contra el canvi climàtic. Denuncien l’abast d’una crisi que posa en perill el planeta i que ha estat accelerada per l’excessiu ús de combustibles fòssils i el voraç consum global, que ha posat en risc la supervivència humana i la de gran nombre d’altres espècies i ecosistemes, i que afecta sobretot les poblacions més vulnerables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona