Medi ambient

Els estralls al Ridaura, a càrrec de Santa Cristina

L’ACA no assumirà les destrosses de la riuada del novembre de l’any passat i el municipi les repararà el 2020

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro haurà d’assumir amb diners municipals les reparacions dels dos punts de la llera del Ridaura que es van esllavissar per la riuada del 18 de novembre de l’any passat. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), després d’avaluar els estralls provocats per la crescuda del curs, ha conclòs que es tracta “d’afectacions en camins municipals” i que són competència del consistori, explica l’alcaldessa, Lourdes Fuentes (ERC).

El govern local ha acatat el dictamen sense voler entrar en polèmiques amb l’ens hidrològic. “Estem en converses amb l’ACA perquè estudiïn les memòries per restaurar els talussos en els dos punts, el camí del Balcà i a l’inici del camí Ral, rere el Garden Palahí. La intenció és mirar d’agilitar el vistiplau de l’ens a les solucions proposades en els informes municipals, per aprovar projectes i adjudicar les obres sense més dilacions.

Un punt molt sensible

Per Fuentes, la prioritat és poder reobrir el camí del Balcà amb garanties. Es tracta d’un camí molt freqüentat pels cristinencs i veïns de la rodalia, com a lloc d’esbarjo i passejada. I l’esvoranc, que es va empassar un gran roure, dels tres Quercus monumentals de la ruta, s’ha continuat esllavissant amb el pas dels mesos i ja tot just deixa un metre escàs per al pas, dels prop de quatre que feia de secció la pista forestal.

L’alcaldessa, a més, admet que l’erosió ja amenaça més arbres i la finca del Golf Costa Brava, a l’altra banda del camí, i “cal actuar de pressa”. En el segon tram, al voltant del camí Ral, la situació no és tan preocupant.

Sense saber l’abast de la intervenció, que es pot encarir si calen mesures afegides per protegir la llera, el govern local no aventura encara el cost final de la intervenció. Però Fuentes sí que dona per fet que si no en fan prou amb els romanents del pressupost d’enguany, els complementaran amb una partida del pla d’inversions que acompanyarà els comptes municipals del 2020.

LA DATA

18.11.18
es va produir
la riuada, amb una punta de 50 metres cúbics per segon, que va malmetre dos trams de la llera del Ridaura a Santa Cristina.

Auditoria energètica municipal

La junta de govern de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro ha encarregat una auditoria energètica dels principals edificis i equipaments municipals, com també de l’enllumenat públic, per avaluar el consum d’energia. L’objectiu de l’auditoria és triple: incorporar millores per reduir el consum d’energia; implantar i afavorir fonts d’energia renovable, com ara la solar o calderes de biomassa, i disminuir els efectes del canvi climàtic i les emissions de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle. L’empresa Proisotec Energia SL ha estat l’adjudicatària per 7.132,95 euros.

Els edificis que s’avaluaran seran els dos blocs de l’Ajuntament, el camp de futbol, el pavelló municipal d’esports, l’Espai Ridaura, l’escola Pedralta i l’escola bressol Guirigall. En cada cas es farà un estudi de la facturació i consum energètic actual i es proposaran les millores energètiques que es poden dur a terme, detallant la inversió necessària per efectuar-les així com l’estalvi energètic i econòmic que es pot assolir. També es farà un estudi del sistema d’enllumenat públic del municipi.“Com a resultat de l’auditoria, el municipi disposarà d’una guia per orientar les futures inversions en estalvi i millora de l’eficiència energètica, i també en la utilització de fonts d’energia renovable”, ha recordat el regidor de Medi Ambient, David Segarra, que hi ha afegit: “L’acció mediambiental s’emmarca en l’estratègia que està preparant l’Ajuntament per prendre mesures per mitigar el canvi climàtic, que impliquen disminuir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona