Medi ambient

Emergència al Besòs pel foc a l’empresa de Montornès

L’ACA reconeix que l’impacte ecològic ha estat “molt alt” i la fiscalia obre una investigació d’ofici

“Hi ha centenars de peixos morts i el riu fa pudor de dissolvent”, diu un voluntari sobre el terreny

Dimecres, el mateix dia de l’incendi a una empresa de dissolvents i residus industrials de Montornès del Vallès, ja es va detectar que una part de l’aigua que s’havia utilitzat per extingir el foc havia anat a parar al riu Besòs i van aparèixer les primeres imatges de peixos morts. Ahir es va confirmar la catàstrofe mediambiental. Després de fer les anàlisis preceptives, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va reconèixer que l’impacte ecològic que havia provocat l’incendi havia estat “molt alt” i va decidir declarar l’estat d’emergència al Besòs per poder actuar amb la màxima celeritat possible i així evitar que les conseqüències a llarg termini siguin encara pitjors.

De manera paral·lela, i mentre els Mossos d’Esquadra investigaven les causes que havien originat el foc i els ajuntaments de la part baixa del riu –Barcelona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet– exigien responsabilitats, la fiscalia de delictes contra el medi ambient va anunciar que obria una investigació d’ofici per la important contaminació ambiental.

Durant tot el dia l’activitat va ser intensa al llarg del riu Besòs. El Consorci Besòs-Tordera, que va obrir un expedient a l’empresa on es va produir l’incendi per l’afectació directa a l’estació depuradora d’aigües residuals, va estar treballant sobre el terreny en coordinació amb tècnics de l’ACA i els ajuntaments afectats. A mig matí, la Diputació de Barcelona va fer públic un comunicat en què anunciava el tancament del parc fluvial del riu Besòs des de Santa Coloma de Gramenet fins a la desembocadura del riu “en vista de la situació d’emergència declarada i fins que la qualitat de l’aigua així ho requereixi”.

Reconeixia que “la contaminació de les aigües ha provocat una mortaldat de fauna aquàtica, bàsicament peixos, especialment en el tram inicial de l’incendi, a Montornès del Vallès”, i explicava que els ajuntaments estaven procedint a la retirada d’exemplars de peixos morts a través d’una empresa especialitzada.

Però, més enllà de l’actuació oficial, van ser molts els voluntaris d’entitats ecologistes que es van oferir per ajudar. Una de les quals va ser el Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès. El seu president, Dani Fernández Guiberteau, va recórrer el riu des del punt de l’incendi fins a Montcada i va recollir “centenars de peixos morts, entre els quals carpes, bagres, llopets de riu, anguiles i un parell de tortugues”.

Fernández Guiberteau estava desolat. “A curt termini això és un desastre ecològic i haurem de veure si no ho serà també a llarg termini, perquè encara caldrà veure quin serà l’impacte real de la contaminació de l’aigua.” De moment, ahir, el que tenia davant, a banda dels peixos morts, era “una forta pudor de dissolvent, boles negres i restes de cendra” en un riu que “justament estava en una clara fase de recuperació de fauna i per al qual aquest cop representa un pas enrere molt important”.

Empresa sancionada

Dictesa, l’empresa on es va produir l’incendi, es dedica al reciclatge de dissolvents i al tractament de residus industrials. Està sotmesa a un programa d’inspeccions per part de l’Agència de Residus de Catalunya i, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, des de l’any 2017 ha estat sancionada en dues ocasions, amb 48.000 euros i 10.000 euros, per incompliment de la normativa vigent. Actualment, té una inspecció oberta per part de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.

Ahir el conseller de Territori, Damià Calvet, va garantir que s’investigarà fins al final. “Arribarem fins on calgui per dirimir responsabilitats ambientals”, va assegurar Calvet.

Després de lamentar l’impacte ecològic que ha causat el foc sobre la “biodiversitat del riu”, Calvet va garantir que “la salubritat pública” no està en perill i que l’abastament d’aigua potable “no s’ha vist afectat”. Pel que fa a les accions contra l’empresa, el conseller va assegurar que, un cop atès el moment d’emergència, el govern ha repassat tots els expedients oberts fins ara a Dictesa.

Tot i reconèixer que l’empresa havia presentat “anomalies”, va assegurar que cap informe havia estat prou greu per aconsellar el tancament de la fàbrica. “Ara hi haurà una nova inspecció per esbrinar els motius de l’incendi i si tenen a veure amb la reiteració d’algunes de les sancions”, va dir el conseller. En funció dels resultats de la inspecció, hi va afegir, “s’actuarà amb contundència”, perquè “un delicte d’afectació mediambiental no pot quedar impune”.

LA FRASE

Arribarem fins on calgui per dirimir responsabilitats ambientals
Damià Calvet
conseller de territori i sostenibilitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona