Medi ambient

El Fòrum de Davos tanca sense compromisos per a l’acció en la crisi climàtica

Ecologistes com Greta Thunberg abandonen la cita de Suïssa decebuts per la falta d’avenços

Washington minimitza els perills de l’escalfament global

El Fòrum Econòmic Mundial (FEM) va tancar ahir la seva 50a edició a Davos després de cinc dies de debats en què el clima va ocupar un lloc preeminent. Però els ecologistes com l’activista sueca Greta Thunberg van abandonar la localitat suïssa decebuts perquè hi van sentir bones paraules i pocs compromisos d’actuar. I no només retreuen als líders polítics o als alts executius d’empresa la seva falta d’iniciatives en aquest àmbit. També han demanat als mitjans de comunicació que dediquin menys temps a informar sobre ells i es concentrin més en la mateixa emergència climàtica.

Durant aquesta setmana a Davos, Thunberg ha acaparat tanta atenció mediàtica com qualsevol altre líder econòmic o polític. Potser només ha estat superada per Trump, qui, en el seu discurs de dimarts passat a Davos, no va dubtar a criticar els “profetes de la calamitat” que, com la jove activista sueca, alerten sobre l’escalfament del planeta.

També el seu secretari del Tresor, Steven Mnuchin, va fer un comentari despectiu cap a Thunberg i li va recomanar que estudiés primer economia a la universitat abans de donar lliçons sobre les desinversions en combustibles fòssils.

L’OMC, paralitzat

Precisament, Mnuchin va tornar a crear polèmica, ahir, durant la sessió final del FEM, quan va minimitzar els perills de la crisi climàtica.

Pel secretari del Tresor nord-americà, el debat s’hauria de focalitzar en “problemes ambientals” més que en el canvi climàtic, del qual, va dir, s’exageren les conseqüències. Mnuchin reaccionava així a una intervenció de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, en què defensava fermament que s’incloguessin els riscos climàtics en les previsions econòmiques, i a una altra del ministre alemany d’Economia, Olaf Scholz, que es va comprometre a fer més per reduir l’ús del carbó.

“No sabem com valorar aquests riscos i, per tant, en sobreestimem els costos”, va dir Mnuchin. “Si voleu fer pagar impostos a la gent, endavant, feu-ho, però seran impostos a gent treballadora.” El responsable de la Hisenda nord-americana va dir que la tecnologia aportarà la solució per reduir les emissions de carboni i que els costos d’actuació en aquest àmbit seran menors d’aquí a deu anys. “Les qüestions ambientals tenen un impacte sobre l’economia, però és només un dels molts temes importants”, va resumir.

En una reunió paral·lela del FEM, el director general de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), Roberto Azevêdo, va dir que desconeix els plans de Trump sobre la reforma que tant reclama d’aquest organisme. Des de fa tres anys, Washington bloca la renovació de l’òrgan d’apel·lació de l’OMC . Per superar aquest escull, la Unió Europea va signar ahir un acord amb un grup de països per crear un mecanisme temporal que resolgui en última instància les seves disputes pendents a l’OMC.

LA FRASE

Els mitjans han de començar a parlar del que s’ha de fer, no només de nosaltres
Isabelle Axelsson
ACTiVISTA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona