Medi ambient

La contaminació de l’aire es redueix a menys de la meitat a les comarques gironines

El confinament general i la frenada dràstica de la mobilitat, motius de la millora

Divendres hi va haver un repunt a causa dels desplaçaments a segones residències, tot i els controls policials

El confinament general per evitar propagar el Covid-19 està millorant la qualitat de l’aire al conjunt de les comarques gironines. És l’efecte directe de la frenada dràstica de la mobilitat, ja que la població va començar a quedar-se a casa des del primer dia. En aquest sentit, els contaminants que estan relacionats directament amb els mitjans de transport, com ara els òxids de nitrogen, s’han reduït més de la meitat, en concret un 57%, respecte als valors habituals, segons informa la Diputació de Girona amb dades obtingudes als punts de mesurament automàtics de la xarxa de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

La disminució del 57% dels òxids de nitrogen respon al fet que s’ha reduït un 64% el monòxid de nitrogen i un 50% el diòxid de nitrogen. Les dades mostren, però, un repunt de la contaminació, suposadament a causa de la mobilitat a segones residències, malgrat els controls policials establerts arreu del país per evitar justament aquests desplaçaments. La disminució d’aquests contaminants també ha afavorit que es redueixi la concentració d’ozó troposfèric, el qual pot causar tos i irritacions a la faringe, el coll i els ulls, a més de dificultats respiratòries, com ara agreujar l’asma o reduir la funció pulmonar. Per altra banda, els òxids de nitrogen provoquen inflamacions de les vies respiratòries, i les exposicions a llarg termini es relacionen amb un increment dels símptomes de bronquitis en infants amb asma.

La diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas, va recordar que si bé es tracta d’un “escenari temporal”, aquestes dades han de servir per “reflexionar sobre quines mesures caldrà adoptar per convertir l’excepció en una situació habitual, amb menys emissions derivades de l’activitat humana i amb un augment de l’eficiència energètica i l’ús de les energies renovables”.

Hi ha 209 municipis de la demarcació, un 95% del conjunt, que ja s’han adherit al pacte d’alcaldes i que executen accions per reduir les emissions amb efecte d’hivernacle. El transport és el sector que genera més emissions de CO2 a la demarcació, seguit dels habitatges, els edificis del sector de serveis i els residus.

LA XIFRA

57
per cent
és la reducció dels nivells d’òxids de nitrogen.

LA XIFRA

50
per cent
és la reducció dels nivells de diòxid de nitrogen.

LA XIFRA

64
per cent
és la reducció dels nivells de monòxid de nitrogen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona