Medi ambient

El Besòs es recupera del vessament del desembre

L’empresa haurà de pagar 395.000 euros per danys i 400.000 de sanció

La qualitat de l’aigua del riu Besòs es recupera més de sis mesos després de l’incendi de les instal·lacions de l’empresa Ditecsa, a Montornès del Vallès, el desembre passat, que va provocar vessaments tòxics al medi. Els últims controls fets per l’ACA mostren que la toxicitat i la contaminació han desaparegut pràcticament, tret d’un plomall d’aigua subterrània contaminada localitzada i situada en un radi d’uns aproximadament 300 metres al voltant de la zona sinistrada. El mateix dia de l’accident, la presència d’alguns compostos orgànics emprats com a dissolvents detectats al medi superaven en més de 10 vegades les concentracions fixades en les normes de qualitat al medi. En el mes següent, però, ja no es van detectar concentracions elevades en l’aigua del riu, i van restar afectades tan sols les aigües subterrànies i el sòl més proper a la zona de l’incident.

Pel que fa a la vida al riu, la població de peixos es recupera de manera lenta i encara no ha assolit el nivell de densitat que hi havia abans de l’incident. L’estrès fisiològic detectat als peixos que van sobreviure també sembla que ha estat superat al cap de sis mesos. De totes maneres, al tram de riu més afectat, just davant d’on es va produir l’incident, es detecta encara poca densitat de peixos i també aigües avall es detecta que ha quedat minvada la població. Pel que fa a les comunitats biològiques d’invertebrats i algues, s’han recuperat als mateixos nivells d’abans.

Les obres d’emergència per a la reposició del col·lector que discorre per la llera a la zona de l’empresa sinistrada ja estan acabades. Aquestes actuacions estan incloses, entre d’altres, en l’expedient sancionador que el Consorci Besòs Tordera va obrir pels danys causats al sistema de sanejament.

Després de fer una valoració exhaustiva, l’expedient està en fase de proposta i consisteix en una indemnització de 395.276,37 euros per al rescabalament dels danys ocasionats en el sistema de sanejament i una sanció per valor de 401.276,37 euros.

La previsió és fer a partir d’ara un seguiment de la població de peixos, al cap d’un o dos anys, per avaluar el seu grau de recuperació. També es mantindrà el control d’alguns dels punts d’aigua subterrània per valorar els nivells d’alguns compostos organoclorats detectats i la seva evolució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona