Medi ambient

Divuit empreses aspiren a les zones eòliques prioritàries

S'han presentat un total de 54 propostes per a set projectes i les zones més cobejades són la de la Ribera d'Ebre i Baix Camp i la de la Terra Alta

Les plataformes estudien iniciar la via judicial

El nou mapa eòlic de Catalunya avança a bon ritme. Ahir, el Departament d'Economia i Finances va fer públic el nombre d'empreses eòliques que han presentat projecte per a les set zones de desenvolupament prioritari del país (ZDP), que sumaran una potència energètica de 769 megawatts. Sis d'aquestes set ZDP estan situades a la demarcació de Tarragona. En total concursen divuit grups d'empreses, que han presentat 54 ofertes, cosa que vol dir que la majoria són candidates a més d'una de les ZDP. Les que més ofertes han rebut són les ZDP de la Ribera d'Ebre i el Baix Camp i la de la Terra Alta, amb dotze projectes damunt la taula cadascuna. “L'obertura d'ofertes que s'ha dut a terme avui [ahir per al lector] ha permès constatar l'interès dels promotors per Catalunya en l'aprofitament energètic del vent”, va assegurar Agustí Maure, director general d'Energia i Mines de la Generalitat.

Entre les empreses que s'han presentat hi ha Gas Natural i Alston Wind; la portuguesa EDP Renováveis Europa; Fersa i Aventalia, o Acciona Energia.

El govern preveu adjudicar l'execució dels nous parcs eòlics d'aquí a tres mesos; és a dir, el 29 d'octubre d'enguany. Primer s'ha de crear una comissió per zona integrada per dos membres del Departament d'Economia, dos del Departament de Medi Ambient, dos del de Política Territorial i dos més designats pels consells comarcals.

A l'hora d'adjudicar els parcs es tindran en compte criteris d'eficiència energètica, l'impacte socioeconòmic del parc i els projectes complementaris que s'hi proposen, i també les millores ambientals que introdueixin als respectius projectes.

La patronal eòlica Eolicat va celebrar ahir l'“elevada participació de promotors eòlics en el concurs, tot i que no se sap encara quina serà la prima que rebran les empreses eòliques que posin en funcionament parcs eòlics a partir del gener del 2013.

LA XIFRA

769
megawatts
és la potència que generaran les set zones de desenvolupament prioritari impulsades pel govern

Oposició frontal de les plataformes

Les plataformes i col·lectius ecologistes que defensen una implantació racional de l'energia eòlica van manifestar ahir el seu descontentament per la manera com es tramiten les zones de desenvolupament prioritari (ZDP). Val a dir que aquestes entitats agrupades a la Mirec van presentar un recurs de reposició contra l'acord de govern que determina les ZDP. Per la Mirec, aquestes zones han estat acordades pel govern i les promotores eòliques sense tenir en compte criteris ambientals i territorials. Així denuncien que s'han proposat les zones sense un estudi mediambiental previ i sense consensuar-les directament amb els representants socials i econòmics de cada territori. En aquest sentit, estudien recórrer a la via judicial presentant un recurs contenciós administratiu. Dimarts vinent tenen una reunió per determinar l'estratègia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona