Medi ambient

MONTCADA I REIXAC

Lafarge utilitzarà residus dels ecoparcs com a combustible

RECURS L'Ajuntament s'oposa a la resolució de la Generalitat perquè s'ha dictat “prescindint absolutament” de la seva opinió VEÏNS La plataforma antiincineració diu que la fàbrica de ciment es converteix així en una incineradora

En un any Lafarge ha substituït un 6,95% l'ús de coc de petroli

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha autoritzat la fàbrica de ciment Lafarge de Montcada a cremar residus provinents dels ecoparcs –la fracció resta, la dels contenidors grisos– per utilitzar-los com a combustible alternatiu al coc de petroli. La utilització de combustible derivat de residus –CDR n'és l'acrònim– s'ha incorporat a l'autorització ambiental integrada que la fàbrica va obtenir de la Generalitat l'any 2008 com “un canvi no substancial”. De fet, la futura utilització de residus d'ecoparc s'afegeix a la incineració, des del juny del 2010, de residus com els fangs de depuradora, els fangs del procés de rentat del cafè, les farines càrnies inadequades per al consum, biodièsel fora d'especificacions i glicerines, i residus de fusta i poda. Lafarge preveu incorporar els residus d'ecoparc com a combustible a les seves instal·lacions durant el primer trimestre del 2012.

L'Ajuntament de Montcada ha presentat un recurs de reposició contra la resolució del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, tenint en compte que “la resolució s'ha dictat prescindint absolutament de l'opinió de l'Ajuntament, que no ha tingut la possibilitat de pronunciar-se sobre els aspectes mediambientals de competència municipal”. El consistori afegeix que no se li ha donat audiència ni tampoc ha pogut veure l'expedient per fer-hi al·legacions prèvies a la resolució.

La junta de govern local de Montcada celebrada el 6 de juny, considera que aquest “menyspreu” al consistori és “especialment punyent” si es té en compte la preocupació veïnal dels últims anys sobre la fàbrica de ciment, que ha donat peu a procediments judicials, que a data d'avui segueixen oberts.

La Plataforma Antiincineració de Montcada creu que, amb aquesta autorització, Lafarge “deixa de fer ciment i es converteix en una empresa incineradora”. El col·lectiu veïnal és de l'opinió que amb la crisi del sector de la construcció, les cimenteres han patit una davallada de la producció del 50%, que volen compensar: “aconseguint beneficis substancials a partir dels ingressos que reben per cremar tota mena de residus”.

Els veïns reclamen a l'Ajuntament que s'oposi al projecte de Lafarge i que s'uneixi a la plataforma per evitar la seva posada en marxa i, alhora, tancar unes instal·lacions que representen “un perill per a la salut dels ciutadans” com en el seu dia ho va ser la incineradora de la Ferreria.

Així s'evita dur residus a abocadors

C.A.F.

Lafarge defensa que amb l'ús dels residus d'ecoparc com a combustible es dóna sortida al 35% de residus sòlids urbans i residus industrials assimilables que no es poden reciclar i que acaben duent-se a abocadors que provoquen gasos d'efecte hivernacle, contaminació, problemes de neteja, pudors i saturació. La fàbrica assegura que amb el procés d'utilització de combustibles alternatius al coc de petroli ha arribat a substituir-ne el 6,95% a la planta de Montcada, un procés “fet amb total seguretat i garanties”. Lafarge diu que aquesta pràctica és habitual a l'Estat espanyol i en altres països europeus, i que l'eficiència d'aquest combustible a les fàbriques de ciment ha estat destacada per la Comissió Europea com una de les millors pràctiques de la indústria en l'estalvi d'emissions de C02.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona