Els camps de golf es regeneren

El Club Reus Aigüesverds és pioner a Catalunya en el tractament d'aigua depurada per regar les seves 40 hectàrees

Els camps de golf es regeneren. Ho fan amb l'aigua –abundant– amb què es reguen, i de passada també amb la seva imatge, especialment malmesa després de temps de sequera. Pioner al Camp i l'Ebre –i també en autoproducció arreu de Catalunya, si es té en compte que alguns clubs gironins reguen amb aigua regenerada, però no en instal·lacions pròpies sinó públiques–, el Club de Golf Reus Aigüesverds va fer balanç ahir, Dia Mundial del Medi Ambient, dels gairebé dos anys des que va estrenar una planta de tractament terciari que li permet regar les seves 40 hectàrees de manera ecològica gairebé tot l'any. Des del juliol del 2007, amb una inversió d'1,3 milions d'euros, la planta ja ha produït més de 400.000 m³ d'aigua regenerada, amb màxims que no han superat els 2.500 m³ diaris, tot i que la concessió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) li permetria tractar-ne fins a 2.880. «Se li dóna un valor afegit perquè es reaprofita un recurs, l'aigua depurada, que d'altra manera es perd, i, a més, com que ve amb nutrients, permet minimitzar l'ús de certs adobs i, per tant, tenir una incidència menor en el sòl», explica l'assessor ambiental del club, Jordi Escolà.

Riudecanyes respira

Tot i que el 1991, un parell d'anys després d'obrir, el club ja va començar els tràmits per poder regar amb aigua depurada, ho va haver de fer fins al 2007 amb la de l'embassament de Riudecanyes –n'agafava uns 200.000 m³ anuals–, que ara, com a accionista que encara és de la comunitat de regants, només fa servir en petites quantitats i en moments molt puntuals a l'estiu. «Més del 95% de l'aigua de reg ja és regenerada», explica el president del club, Miquel Agustín. «I no hem detectat cap anomalia en la gespa que s'hagi associat al seu ús, com tampoc en la fauna –amfibis, rèptils i aus aquàtiques– que hi ha al camp», remarcava Escolà.

Un procés complex

L'aigua, en tot cas, es pren d'entrada dels prop de 20.000 m³ diaris que deixa anar la depuradora de Reus –la resta se la queda la comunitat de regants del Molinet o s'aboca al barranc de Barenys–, si bé no es pot usar directament per regar perquè, «tot i ser millor que l'aigua residual, la qualitat sanitària no seria bona, ja que la seva càrrega biològica contaminant pot tenir incidència en la salut», explica Escolà. Per això s'ha de sotmetre a un complex procés de regeneració que comença amb un sistema biològic, en una bassa de plantes aquàtiques –lliris grocs– de 800 m² que en una fase inicial n'eliminen, de manera natural, l'excés de components perjudicials, com ara el nitrogen o el fòsfor. Després, en un procés intensiu que es pot fer en només dues hores –en una hora es poden tractar més de 100 m³–, s'aplica primer un tractament fisicoquímic amb l'addició d'elements reactors que aclareixen l'aigua i ajuden a fer que «en caigui la porqueria», indica Escolà. Llavors aquesta es microfiltra –genera uns fangs que es retiren a banda– i finalment es desinfecta. Dues xarxes de bombeig la duen als dos grans estanys del camp, de 40.000 m³ i 14.000 m³, que representen una reserva d'entre un i dos mesos per a les necessitats hídriques, a la qual cal afegir encara la bassa de recollida de pluvials, d'uns 10.000 m³ més, que té el club. Cada nit, en funció de les necessitats, el sistema de reg fa la resta per poder mantenir la catifa verda i impecable.

La meitat de camps del país ja reguen així

El president del golf d'Aigüesverds, Miquel Agustín, remarcava ahir «l'esforç de les administracions per a l'estalvi de l'aigua, i el compromís pel medi ambient que han adoptat també els clubs». En aquest sentit, recordava que «el 50% dels 42 camps que hi ha a tot Catalunya ja es reguen amb aigua regenerada», una proporció que va cada dia a més, si bé els de la conca de l'Ebre –amb prou feines mitja dotzena– sí que tenen autorització per regar directament amb aigua del riu o afluents. «A les conques internes, on hi ha la majoria de camps, el Departament de Salut i l'ACA fan dues o tres inspeccions anuals als camps, i no donen autoritzacions a nous camps si no tenen projectes de reutilització de l'aigua de reg», recorda Agustín, que valora del sistema «l'avantatge que encara que hi hagués sequera el reg no quedaria afectat perquè es fa servir com a base aigua residual». Pioner a la demarcació, el Reus Aigüesverds ha obert la porta als nous camps de Port Aventura, i al fet que el Bonmont i el Costa Daurada també estiguin en tràmits per implantar la regeneració d'aigües. Amb motiu del seu vintè aniversari, que celebrarà al juliol, el club reusenc també treballa per instaurar visites que mostrin als escolars de la ciutat com funciona la planta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.