Medi ambient

La protesta dels antilínia arriba al centre de Girona

Unes 80 persones donen suport als activistes de Fellines i tallen el trànsit a Vista Alegre i al carrer del Carme

Els imputats es neguen a declarar davant dels Mossos

La CUP demanarà la compareixença d'Espadaler i Mas-Colell

Després de l'espectacular acció del 8 de gener a Fellines (Viladasens), en què un opositor a la línia de molt alta tensió (MAT) es va enterrar sota terra dins d'un cotxe al lloc on s'ha de construir una torre, la protesta dels activistes contraris a la MAT va arribar ahir a la ciutat de Girona. Els Mossos d'Esquadra han imputat a sis persones delictes contra l'ordre públic pels fets de Fellines i ahir tres d'elles estaven citades a declarar a la comissaria de Vista Alegre: el regidor i portaveu de la CUP a Girona, Jordi Navarro; el regidor de SI a Viladasens, Albert Saus, i l'activista que es va enterrar, Víctor Cànovas.

Una vuitantena de persones es van concentrar davant la comissaria per donar suport als tres imputats –convocats per la CUP, la plataforma No a la MAT, Alerta Solidària, Grup Antirepressiu de Girona i la CGT– i van tallar durant unes dues hores el trànsit a la zona. Després de la concentració –que va anar acompanyada d'una roda de premsa–, una vintena de persones van tallar també el carrer del Carme durant uns vint minuts. Hi va haver un important desplegament policial, amb quatre furgons dels ARRO, però no es van produir càrregues ni aldarulls destacats.

Els tres imputats que estaven citats es van acollir al dret de no declarar. En el cas de Navarro i Saus, se'ls imputa un delicte de resistència, mentre que Cànovas està imputat per coaccions, segons va explicar ahir el seu advocat, Benet Salellas.

Dues detencions més

Als altres tres imputats –acusats d'un delicte d'atemptat contra l'autoritat– no se'ls va citar a declarar, sinó que se'ls va dictar una ordre de detenció. Dijous es va detenir un dels implicats, que l'endemà va quedar en llibertat amb càrrecs. Durant la protesta d'ahir, els Mossos en van localitzar un altre, una noia, que va ser detinguda a la força un cop acabada la concentració. El tercer activista que estava pendent de ser detingut, i que també era a l'acte, es va entregar voluntàriament. Tots dos van sortir en llibertat hores després.

Just abans, Salellas havia denunciat el “tracte diferenciat” als diversos activistes. En aquest sentit, va acusar els Mossos de detenir-los i privar-los de llibertat com a “escarment i càstig previ” al procés judicial. A més, Salellas va defensar que, un cop estudiat l'atestat policial, “no hi ha elements” que provin la imputació dels activistes, ja que entenen que l'acte de Fellines forma part d'una “lluita legítima” que està “justificada” per la defensa del territori i la “il·legalitat” en la construcció de les torres de la MAT massa a prop de les cases.

En la roda de premsa també va intervenir Joel Saus, veí de Fellines i membre de la plataforma No a la MAT. Va assegurar que Fellines s'ha convertit en un poble “desgraciat de per vida” a causa de la proximitat de les torres de la línia de 400 kV, ja que no hi haurà persones que hi vulguin anar a viure i els veïns n'acabaran marxant. També va reiterar la denúncia de l'incompliment de les distàncies.

Explicacions al govern

També va intervenir en la roda de premsa el diputat de la CUP Quim Arrufat, que va anunciar que demanaran explicacions al govern per “l'assetjament policial als activistes” i la construcció de la MAT. En concret, demanarà la compareixença al Parlament del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, perquè expliqui el modus operandi a l'hora de detenir i “perseguir fins a casa” els activistes, així com la seva imputació per delictes greus, i del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, perquè detalli el sistema pel qual “s'imposen unes infraestructures al servei d'empreses privades a través de mentides persistents i incompliments d'acords signats per la mateixa conselleria pel que fa a les distàncies de seguretat”.

Per la seva banda, Solidaritat va emetre un comunicat de suport al seu regidor Albert Saus en què referma la seva petició de canviar la MAT aèria per “una MAT soterrada amb condicions adequades d'aïllament”.

LES FRASES

No són ells els que han de ser jutjats, sinó que els culpables d'un model energètic insostenible estan lluny de ser jutjats
Benet Salellas
ADVOCAT DELS IMPUTATS
És un model al servei dels interessos d'una minoria que va en contra dels del país, la població i la democràcia
Quim Arrufat
DIPUTAT DE LA CUP
Exigim una disculpa i una rectificació per part de la Generalitat de l'acord amb REE per les distàncies de seguretat
Joel Saus
VEÍ DE FELLINES

Acord entre Red Eléctrica i l'Ajuntament Riudarenes

L'Ajuntament de Riudarenes va signar el mes passat un conveni amb Red Eléctrica per a la construcció de la MAT. L'acord entre Riudarenes i l'empresa que fa la línia no es deu en cap cas a un convenciment del municipi cap al projecte, com no es va cansar de repetir l'alcalde Jordi Gironès, sinó a una actitud pragmàtica: “Com que ja ho tenen decidit, accepto un conveni, que a més aconsegueixo millorar”, va explicar.

Gironès manté la crítica a la MAT: “El ramal és una incongruència, una pèssima planificació i una falta de respecte al territori, que clama al cel.” Ara bé, va decidir impulsar l'acord perquè intueix que “està tot decidit”.

Amb aquest conveni, l'Ajuntament de Riudarenes ingressarà més de 660.000 euros: la meitat, ara, i l'altra meitat, quan acabi l'obra. Gràcies a aquests diners, segons va informar l'alcalde, s'han pogut engegar uns plans d'ocupació que permetran, a partir de la setmana que ve, donar feina a vuit persones. Amb la signatura, Riudarenes canvia l'estratègia seguida amb el TAV. “Aleshores vam liderar l'oposició, però el tren s'ha fet i la compensació econòmica va ser una misèria, de vergonya”, va recordar l'alcalde.

Gironès va qualificar de “superridícula” la quantitat que reben per avalar la MAT, perquè “un ideal no té preu econòmic”.

La decisió del govern local xoca amb la voluntat del poble, si es jutja per la consulta de diumenge. A Riudarenes hi van votar 364 persones: 4 hi van votar a favor; 358, en contra, i dues, en blanc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona