Medi ambient

Els pantans gironins guanyen 70 hm³ i se situen al 95%

Els cabals dels rius es mantenien ahir elevats però ja no comportaven situacions de perill

Sis estacions meteorològiques gironines van batre dissabte o diumenge el seu rècord diari de pluges

La llevantada d'aquest cap de setmana ha omplert de cop els pantans de l'àmbit gironí. Susqueda, que ja estava gairebé al 90% abans de l'episodi, va arribar al seu màxim diumenge a la nit i des de llavors ha estat sobreeixint. Sau ha passat d'estar al 76% a gairebé un ple tècnic (95,6%). I Boadella, que era un dels pantans catalans que estaven a menor capacitat (51%), és el que més aigua ha guanyat (un 43%, en passar de 31,18 hm³ a 44,68) i ja està al 73%. En conjunt, els tres pantans han guanyat 70,21 hm³ durant la llevantada, cosa que significa que les reserves han augmentat un 19% i que ara estan al 95% de la seva capacitat conjunta.

L'Agència Catalana de l'Aigua va informar ahir que a tot Catalunya s'han guanyat prop de 100 hm³ i que el conjunt d'embassaments de les conques internes se situa prop del 96%. Va explicar que això garanteix les demandes per als pròxims setze mesos i que els treballs se centren ara a normalitzar els cabals i aconseguir que els pantans disposin de resguards de seguretat per assumir les aportacions des de capçalera.

Normalització als rius

Els cabals dels rius continuaven ahir sent elevats, però el Ter i la Muga ja no sobrepassaven el llindar de perill. La disminució anava sent progressiva. Per exemple, el nivell del Ter a Girona va passar d'una mitjana de 264 cm dilluns a uns 140 ahir. I el de l'Onyar, que la matinada de diumenge a dilluns havia passat els 300 cm, estava ahir al voltant de 80. Pel que fa a la Muga, al seu pas per Pont de Molins ahir estava estable a un nivell de 111 cm, i diumenge superava els 150.

Els rius, però, continuaven bastant alts i les dues carreteres de l'Empordà que estaven tallades des de diumenge al matí perquè el cabal de dos rius impedia passar per guals van continuar ahir intransitables. Es tracta de la GIV-6226, que va de l'N-II a Vilaür per Garrigàs i que creua el Fluvià, i de la GIP, que va de Vilafant a Borrassà i travessa el Manol. A més, hi havia circulació intensa a la GIV-6216 a Sant Pere Pescador en direcció a Castelló d'Empúries.

Rècords de pluviometria

Tot el temporal va deixar pluges acumulades de més de 200 l/m² en una vintena de pobles gironins, i en sis estacions meteorològiques amb més de deu anys de dades es van batre els rècords diaris. Destaca el cas de Cabanes, amb 23 anys de dades, on diumenge es van recollir 219 litres, superant àmpliament els 171,7 de l'anterior rècord, de l'any 1999. Un altre poble de l'Alt Empordà on es va batre rècord diumenge va ser Espolla, amb 145,3 litres. També és remarcable el cas de Banyoles, on diumenge es van recollir 134,7 litres, el doble del rècord que hi havia fins ara. Al Ripollès, Molló i Sant Pau de Segúries van batre el rècord dissabte, i, al Gironès, Fornells de la Selva, diumenge.

Pel que fa als xàfecs d'intensitat forta, també destaca Cabanes, on diumenge van arribar a caure 46,2 l/m² en només trenta minuts. També es va superar el llindar de perill per intensitat forta a Portbou (35,9 l/m² en trenta minuts), Banyoles (32,6) i en vuit poblacions més, on es van superar els 20 l/m².

JARC critica l'estat de les lleres i UP vol un balanç

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) va criticar ahir el mal estat en què estan les lleres dels rius, que són competència de l'ACA, i va denunciar que això propicia “una major inundabilitat dels camps i fa augmentar els danys a les explotacions agràries”. JARC demana mesures econòmiques per resoldre-ho d'una vegada. També Unió de Pagesos (UP) va criticar “la mala pràctica” de l'ACA i va demanar al govern una “valoració acurada”dels danys que hi ha hagut als camps per inundacions i que s'habilitin mesures per reparar-los. Aquest sindicat també va criticar que la construcció d'infraestructures i polígons “agreuja molt més” les inundacions ja que les solucions previstes per conduir l'aigua de pluja “molts cops no està ben resolta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona