Es disparen els focus de mosquits tigre a la demarcació, però la situació no és alarmant

La costa resisteix bé l'arribada de l'insecte, mentre que a la Selva i el corredor d'infraestructures fins a Girona està més estès

«Encara és aviat per treure conclusions, però el sistema de vigilància i les mesures que hem pres estan funcionant, i estem lluitant perquè la població sigui el mínim possible», afirma Eduard Marquès, el director del Servei de Control de Mosquits, l'encarregat amb el Dipsalut de fer el seguiment de l'espècie. Tot i això, l'insecte encara serà actiu fins a l'octubre, i les pluges d'aquests dies poden ajudar a fer que ara hi hagi una revifalla de la població.

Els casos més conflictius són els de la Selva, des d'on s'està expandint cap als pobles del costat del corredor d'infraestructures fins a Girona, en zones com ara urbanitzacions i polígons industrials. Ara el servei intenta controlar aquest front i estabilitzar també el creixement del mosquit als pobles afectats de la Selva, amb un programa específic.

Pel que fa a la resta de poblacions analitzades, gairebé totes de la Costa Brava, s'han localitzat focus en quasi tots els municipis. En aquests casos l'arribada del mosquit s'associa amb el transport privat, de manera que han sigut focus molt localitzats on s'ha pogut actuar ràpidament, i sembla que s'han aconseguit eradicar. En total, s'han trobat un centenar de focus diferents, però Marquès creu que si s'intensifica el control es podrà aconseguir tenir nivells baixos del mosquit a la demarcació.

La mosca negra baixa

Pel què fa a la mosca negra, continua present sobretot en el riu Ter, sobretot en el tram entre el Congost i Verges. Tot i això, també se n'han trobat poblacions en punts concret de la Muga i el Fluvià. Aquest, però, sembla que serà un mal any per al desenvolupament de l'animal, gràcies a les pluges de primavera i al bon cabal que ha portat el Ter des d'aleshores. Inicialment, les pluges i l'augment d'aigua al riu va fer que es multipliquessin enormement les larves de mosca negra, ja que aquestes es dipositen adherides en vegetació subaquàtica. A principis d'estiu, es van calcular unes 175.000 larves per cada quilo de planta, mentre que en anys anteriors la xifra era de 20.000. El mateix augment de cabal, però, ha millorat substancialment l'ecosistema del riu, de manera que s'han multiplicat els seus depredadors i competidors. A partir del juny la població de mosca negra es va reduir, i per ara la temporada no està sent gaire forta.

Consells per evitar-lo

Des del Servei de Control de Mosquits s'insisteix en la necessitat de millorar l'educació de la ciutadania per prevenir l'expansió de l'insecte, i s'han editat fullets informatius amb informació i consells sobre diverses mesures per evitar la seva proliferació. Les cases amb jardí o amb hort són un dels principals punts on es reprodueix el mosquit tigre, i per això s'aconsella retirar de l'exterior els recipients on s'hi pugui acumular aigua, com ara testos buits, el plat de sota els testos o joguines, ja que l'insecte deixa les larves en punts amb poca aigua estancada. En el cas de bidons, pneumàtics, basses petites o altres elements semblants, es recomana tapar-los. En cas de sospitar de la presència del mosquit, es pot avisar al Servei de Control de Mosquits, que llavors es desplaça fins al punt i estudia el cas per veure si realment es tracta del mosquit. Segons Marquès, algun dels avisos que s'han rebut han donat resultat positiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona