Medi ambient

Un grup d'experts buscarà solucions per regenerar el bosc de Can Deu a Sabadell

Es reunirà aquest juliol per assessorar el propietari sobre la recuperació de l'espai destrossat per la ventada de fa mig any

El gruix de la neteja s'ha fet

Una tragèdia natural. Així va definir al desembre el llavors regidor de Sostenibilitat, Lluís Monge, el que va provocar la ventada al bosc de Can Deu i una part del rodal sabadellenc. Poc més de sis mesos després, es continua treballant per recuperar un espai emblemàtic de Sabadell, propietat de la Fundació Antiga Caixa de Sabadell 1859. “El gruix de la feina de neteja ja està fet”, afirma el gestor de la finca de Can Deu, Hilari Teixidó, que hi afegeix: “Queden serrells com ara la retirada de piles de troncs i de brancatge, i la neteja d'un parell de torrents on hi ha encara arbres caiguts.”

Ara s'obre una altra fase, la de projectar de nou el bosc. Disposaran de la visió d'experts que utilitzen i treballen al bosc des de diferents àmbits. A mitjan juliol, està previst que es reuneixi un comitè d'experts per assessorar el propietari i consensuar la recuperació del bosc. Hi estan convidats el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, la Diputació de Barcelona, els Agents de Defensa Forestal de Sabadell, la Unió Excursionista de Sabadell, el Centre de Recerca Ecològica i Aprofitament Forestal i el Centre de la Propietat Forestal de la Generalitat. “Haurem de crear un pla de regeneració que no serà igual per a tot el bosc, perquè hi ha zones arrasades i d'altres on es deixarà créixer la vegetació”, explica Teixidó abans d'avançar que el projecte estarà obert a la participació de les associacions i veïns de Sabadell perquè es puguin implicar directament en el pla de recuperació, que es farà durant l'hivern, i en el seguiment dels treballs, a posteriori. En aquests mesos ja hi ha hagut reunions amb un grup de veïns que estan amoïnats pel futur d'un bosc que, tot i ser de propietat privada, és d'ús públic. La pròxima reunió serà a final de juliol.

Tot i que la zona de Can Deu està gairebé neta, Teixidó alerta del risc d'incendi que existeix a la finca i la rodalia a causa de la combinació de les altes temperatures i l'existència de restes de fusta seca, i per això demana prudència a la gent. Recorda que l'accés al rodal encara està restringit i lamenta que hi hagi hagut gent que durant aquests mesos hagi fet cas omís de la recomanació, tot i haver-hi operaris de la Serradora Boix treballant-hi.

LA FRASE

Haurem d'elaborar un pla de regeneració que no serà igual per a tot el bosc perquè hi ha zones arrasades
Hilari Teixidó
gestor de la finca de can deu

Cinc-centes tones a Terrassa

A Terrassa ja s'han retirat 500 tones de fusta, la meitat del que va caure el 9 de desembre passat. La cocapital vallesana va ser una de les ciutats més afectades per la ventada. Prova d'això és que encara queden arbres caiguts per retirar. L'alcalde, Jordi Ballart, admetia a principi de setmana, segons recollia l'Agència Catalana de Notícies, que ha estat impossible arribar a totes les zones abans de la temporada d'estiu i per això s'han prioritzat punts més freqüentats i de més risc. Amb això, assegurava que es pot encarar l'estiu amb “garanties raonables”. El cap dels Agents Rurals del Vallès Occidental, Carles Hernàndez, hi afegia que cal extremar les mesures, ja que, tot i que la quantitat dels incendis pot ser la mateixa que altres anys, la quantitat de combustible que hi ha als boscos pels arbres que van caure durant les ventades pot fer que els focs siguin més grans i de més difícil accés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona