Medi ambient

Pla de xoc a la Devesa

Es destinaran més de 100.000 euros a millorar l'enllumenat, bancs i papereres

CiU i ERC negocien com s'ha d'executar aquesta inversió pactada en el cartipàs

Ara sí. Les primeres intervencions al parc de la Devesa de Girona són més a prop. El pacte per al cartipàs municipal subscrit pel govern en minoria de CiU i la segona força al consistori, ERC-MES, inclou una actuació imminent en aquest pulmó verd de la capital gironina.

A final de la setmana passada, regidors de CiU i d'ERC-MES ja es van reunir per començar a posar fil a l'agulla per a una primera intervenció al parc urbà que es pretén que s'executi amb rapidesa. La portaveu republicana, Maria Mercè Roca, ja va avançar en el ple extraordinari que va servir per aprovar el cartipàs que la inversió d'aquest pla de xoc serà d'entre 100.000 euros i 150.000 euros, quantitats amb les quals ja es treballa per fer-hi les primeres intervencions.

Qüestions bàsiques

Seguint aquells elements que ja tenien consens en el debat electoral que es va fer al local social La Rosaleda, al mateix parc de la Devesa, les dues formacions estan d'acord que aquest pla de xoc inicial abordi qüestions bàsiques com ara la millora de l'enllumenat i la renovació dels bancs, així com l'homogeneïtzació de les papereres o l'adequació d'altres elements del parc. Les converses entre els dos principals grups del consistori han de permetre que la intervenció de millora d'aquests elements es faci amb certa rapidesa, per bé que sempre caldrà el vistiplau de la comissió de Patrimoni, ja que la Devesa és considerada bé cultural d'interès nacional (BCIN) i qualsevol intervenció requereix llum verd per part de l'organisme del govern català.

Fonts de les formacions que negocien aquesta intervenció d'urgència expliquen que la idea és que l'execució del pla de xoc arribi abans, fins i tot, que s'aprovi el pla especial. De fet, en el debat electoral que van organitzar els veïns de la Devesa es va palesar un consens entre totes les forces respecte a la necessitat de fer una intervenció d'urgència en qüestions bàsiques. De fet, els veïns de la Devesa també han reivindicat sempre que en paral·lel a l'elaboració del pla especial es fessin intervencions immediates per evitar que el parc es continuï degradant per la falta d'actuació. Una de les peticions que des de fa molts mesos fan els veïns del parc és la possibilitat de crear la figura del vigilant de l'espai, que ajudi a donar seguretat a l'àmbit.

30
hectàrees
ocupa aquest gran parc urbà a tocar del centre de la capital gironina, i té uns 2.500 arbres.
100.000
euros
és la partida d'inversió que es calcula que es podrà executar en el pla de xoc previst per a la Devesa.

El pla especial, al ple a final d'any

D.V

La intervenció d'urgència del pla de xoc per a la Devesa està previst que s'executi en paral·lel a la finalització del pla especial del parc urbà. La previsió és que ara retornin a la ciutadania els resultats del pla especial i que es faci una audiència pública per explicar-ne els resultats. Això serà el pas previ perquè el ple municipal aprovi el pla especial, una aprovació que es podria fer al novembre o al desembre. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, es va comprometre a aprovar el pla especial de la Devesa com a mínim amb dos terços dels regidors presents al consistori per garantir un ampli consens sobre les actuacions de futur que s'han de seguir en aquest gran espai. L'objectiu que s'ha marcat el pla especial és augmentar l'ús social del parc, així com definir a llarg termini les actuacions que s'hi podran dur a terme. En tot el procés d'estudi previ i participació de la ciutadania hi ha hagut consens general sobre la conveniència d'obrir la Devesa cap al riu amb l'enderroc de l'actual mur al vial perimetral i la naturalització de la llera, així com que es veti l'entrada de vehicles al parc i s'hi obri un petit bar o guingueta per donar aquests serveis als usuaris del parc de la Devesa. El pla especial serà el document rector de la Devesa un cop s'aprovi, i superarà així l'actual pla d'usos, vigent des de l'any 2011, quan va ser aprovat per part del govern tripartit d'aquell moment. Urbanísticament el pla especial supera el rang del pla d'usos i serà el full de ruta per als anys vinents sobre què es pot fer i què no es pot fer a la Devesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona