Medi ambient

Medi ambient

Esperant les tortugues

La tortuga babauatriga uns dos anys a tornar a fer niuada en aquella mateixa platja

Saben triar una platja gran i tranquil·la per pondre ous. Escullen el millor camí per tornar a l'aigua. I, si pot ser, eviten companyies humanes que les distreguin del seu objectiu. Així es comportaran les tortugues babaues –Caretta caretta– que arribin aquest estiu a les platges tarragonines. Els mesos de juliol i agost són propicis per a la nidificació d'aquesta espècie protegida. De moment, no hi ha constància de cap niu a les platges de la ciutat ni s'ha vist cap tortuga sortint de l'aigua. Arran d'una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de Tarragona, el Gepec, la Plataforma Salvem la Platja Llarga, La Sínia i el Grup GATA, s'han unit per vigilar les platges amb l'ajuda de voluntaris.

El procediment de Tarragona és pioner a Catalunya, ja que, les 24 hores del dia, qualsevol voluntari o professional que estigui en contacte amb les platges (Guàrdia Urbana, Creu Roja, operaris...) podrà alertar de la presència dels animals. El coordinador de voluntaris, Jordi Brú, assenyala que “si apareix alguna tortuga o rastre de la seva presència, qualsevol persona o treballador ho notificarà al 112”, que avisarà la Xarxa de Rescat de Fauna Marina o els Agents Rurals, els organismes de la Generalitat competents en la matèria.

La incubació dels ous triga uns 60 dies. Durant quest temps, els nius es protegeixen amb tanques. No serà fins al setembre o l'octubre quan neixin les tortugues i arribin per si soles a l'aigua.“Es creu que les tortugues, mentre arriben a l'aigua, es van orientant perquè normalment la tortuga torna a pondre els ous allà on ha nascut”, tal com explica Raül Cendón, membre del Gepec i responsable a les platges de l'Arrabassada, el Miracle i la Comandància. No és d'estranyar que la tortuga babaua que va pondre l'any passat a la costa tarragonina torni d'aquí a un any a la mateixa platja. “Si volem que tornin, millor no molestar-les i que vagin soles a l'aigua”, recomana Cendón.

Per regla general, les tortugues fan entre una i tres postes per any, tot i que algunes poden arribar a fer-ne cinc o sis. Cendón explica que “en platges on hi ha lluminositat o presència de molta gent, les tortugues deixen anar els ous a l'aigua i es perden”. La tortuga babaua triga uns dos anys a tornar a fer niuada en aquella mateixa platja. Enguany, les entitats esperen la possible arribada d'exemplars nous de tortugues que vinguin per primer cop a pondre.

Les platges que trien les tortugues acostumen a ser grans i tranquil·les. A Tarragona, a la platja de cala Fonda, tot i ser petita, la sorra s'enfonsa molt i és una platja molt tranquil·la. També és apta la Llarga per la seva grandària.

Els voluntaris

Blau i Verd Serveis Ambientals és l'empresa que coordina els voluntaris a Tarragona. Els grups estan formats per socis d'entitats i altres voluntaris. Cada entitat gestiona unes platges. L'Associació La Sínia té cura de les platges de Tamarit, Jovera, i La Móra. La Plataforma Platja Llarga s'encarrega de la Roca Plana, cala Fonda i platja Llarga; el Grup Gata vetlla la platja Savinosa i la cala Romana, i el Gepec, les platges Arrabassada, Miracle i Comandància.

Jordi Brú es mostra satisfet pel centenar de voluntaris que hi participen, un fet “excepcional” a Catalunya. Brú aclareix que “els voluntaris reforcen les platges, independentment que una platja estigui assignada a una o altra entitat”. El coordinador també destaca la formació prèvia que han rebut els treballadors, professionals i voluntaris que treballen a les platges.

Com cal actuar si se'n troba una?
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha engegat una campanya adreçada als ciutadans que es puguin trobar aquest animal o algun rastre de niu. Els ciutadans hauran de trucar immediatament al 112 i evitar: molestar la tortuga, tocar-la, fer crits, llum i fumar, acostar-se a menys de set metres, fer fotografies amb flaix o trepitjar el seu rastre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona