Medi ambient

L'‘Envàs, on vas?' no va

Tres de cada deu deixalles que es llencen al contenidor groc no són envasos

La recollida selectiva a Catalunya ha augmentat un 3%

L'Alt i el Baix Empordà són les comarques que generen més residus domèstics

Malgrat les campanyes informatives com Envàs on vas, els contenidors grocs continuen sent on es dipositen més residus impropis. Segons l'últim balanç presentat per l'Agència de Residus de Catalunya, corresponent a l'any 2014, un 27,4% del material que diposita en aquesta fracció no són envasos.

Aquest tant per cent tant alt contrasta amb les proporcions de les altres fraccions de recollida selectiva, que són molt més baixes. Per exemple, en el cas de recollida orgànica, el percentatge d'impropis és lleugerament superior al 13%. En el cas del paper i el cartró, el tant per cent és tant sols del 6%. I en el vidre, el percentatge de residus impropis no supera el 2%, vint-i-cinc punts menys que el registrat en els contenidors per a envasos.

Més enllà d'aquestes dades, a Catalunya durant el 2014 es van generar 3,6 milions de tones de residus domèstics, gairebé un 2% més que l'any anterior. D'aquest total de deixalles, un 38% es van recollir de manera selectiva –prop d'1,4 milions de tones–, un 2,8% més que el 2013, un augment que els autors de l'estudi associen al fet que hi hagi més conscienciació dels ciutadans a l'hora de reciclar.

Per comarques, l'Alt i el Baix Empordà van ser les dues zones del territori amb una taxa de residus diaris per persona més alta: per sobre dels dos quilos. Per la seva banda, la Terra Alta és l'indret de Catalunya on es generen menys escombraries per habitant, amb una mitjana que no arriba al quilo.

En termes generals, la generació per càpita de deixalles és de 1,33 quilos per habitant i dia de mitjana, un valor molt semblant a la mitjana europea però superior a la que s'havia registrat a Catalunya en els últims estudis. De fet, la xifra del 2014 és equivalent a la del 1997.

Més reciclatge de cartró

Per tipus d'escombraries, la fracció orgànica és el residu que més es recicla (10,4%) a Catalunya. En el reciclatge ordinari, però, el que més va créixer durant el 2014 va ser el de paper i cartró –un 3,4% més–, 271.427 tones, un augment que els experts vinculen a la “caiguda del preu” d'aquests dos productes, un fet que hauria frenat el nombre de furts d'aquests materials. També ha augmentat la recollida de vidre, un 2,6% –ja representa un 4,4% del total de residus que es reciclen a través de la recollida selectiva– i d'envasos lleugers, un 2%.

Dels altres residus que es generen a Catalunya, el 61,6% formen part de la fracció de la resta, un tipus de deixalla segregada del reciclatge ordinari que rep un tractament específic. En total, durant el 2014 es van gestionar 2,2 milions de tones d'aquest tipus de residu –que inclou bolquers, compreses i excrements d'animals, entre altres materials–, un 1% més que l'any anterior. Actualment menys de la meitat de la fracció de la resta té el destí directe de la incineració o el dipòsit controlat. La progressiva optimització d'infraestructures dels últims anys i el consens del món local estan fent que les plantes de tractament d'aquesta fracció optimitzin cada vegada més els resultats del procés de reciclatge i que les deixalles no vagin a parar directament a la incineració.

Només un 35% es recicla

Més d'un 82% dels residus que es reciclen en els municipis arriben a les plantes ben triats. La resta, el 18%, van a parar a la fracció de la resta, principalment perquè no els han llençats en el contenidor adequat, i una gran part és recuperada per les plantes de triatge i de tractament mecànic i biològic. Tot i així, segons indica el balanç, només un 35% de les deixalles són les que finalment es poden reciclar. És un percentatge força baix que, en tot cas, supera de 2 punts el valor de l'any anterior, d'un 33%.

Per tal de continuar conscienciant els ciutadans de la importància de reciclar de manera correcta, l'Agència de Residus de Catalunya ha posat en marxa una web – Residuesrecurs.cat – en què es poden trobar informes i articles d'experts del món públic i privat sobre diversos temes vinculats a la recollida selectiva.

En la mateixa web institucional també s'ha incorporat un apartat de mapes en què els usuaris poden visualitzar els resultats territorials de generació de residus municipals, de la fracció de la resta i les xifres de recollida selectiva en cada comarca del territori.

Tarragona, els millors; Lleida, els pitjors

Tres de les sis comarques amb més percentatge de recollida selectiva de Catalunya pertanyen a la demarcació de Tarragona, segons l'últim balanç elaborat per l'Agència de Residus de Catalunya corresponent al 2014. La més ben classificada és la Terra Alta, que ocupa el segon lloc d'aquesta classificació, darrere d'Osona, la comarca que lidera el rànquing amb un percentatge de reciclatge que voreja el 60%. El Priorat ocupa la quarta plaça. I la Conca de Barberà tanca la classificació juntament amb la Segarra i l'Alt Urgell. En canvi, nou de les tretze comarques lleidatanes es troben entre les que menys recollida selectiva fan a Catalunya. La més mal classificada és la Cerdanya. També estan a la cua de la llista l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, l'Urgell, el Pallars Sobirà, la Val d'Aran, la Noguera, el Segrià i les Garrigues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona