Medi ambient

El mosquit tigre es multiplica amb les últimes pluges a les comarques gironines

La sequera dels últims mesos havia fet acumular moltes postes d'ous que ara l'aigua pluvial està fent néixer

Les últimes pluges han fet activar les postes d'ous de mosquit tigre que s'havien acumulat en els últims mesos de sequera a les comarques gironines i la presència d'aquest insecte s'està multiplicant. Segons explica Eduard Marquès, responsable del Servei de Control de Mosquits, durant aquest maig, juny i juliol hi ha hagut pocs mosquits tigre, però després de les pluges de finals de juliol i principis d'agost “s'estan notant noves onades d'adults”. Concretament, en el punt de mesuratge que té el centre s'han triplicat i la previsió és que creixin més, amb les pluges previstes per avui i els propers dies.

Marquès recorda que el cicle reproductiu del mosquit tigre té una “fase aquàtica” i explica que en els últims mesos hi havia “una població basal” d'aquest insecte generada per les aigües d'“origen antròpic” –les que usem les persones; per exemple, per regar les plantes– i que aquesta població ha anat fent postes que s'han anat acumulant. Els ous solen estar en parets de recipients com ara dipòsits, plats dels testos i cubells, i el procés s'activa quan queden submergits i al cap d'una setmana aproximadament el cicle reproductiu ja és complet i el mosquit pot picar. “Quan plou al 100% dels llocs on hi ha postes hi ha naixements”, explica Marquès.

La prevenció, la clau

El responsable del Servei de Control de Mosquits deixa clar que la clau és la prevenció, és a dir, l'eliminació d'aquests punts: tapar els bidons i dipòsits, treure els plats de sota els testos... Ara, en el programa de vigilància del mosquit tigre a la demarcació de Girona, que finança el Dipsalut, es començarà una campanya per conscienciar la població, però Marquès afirma: “Als mediterranis ens costa molt.” Els que sí que s'han conscienciat majoritàriament els últims temps són els ajuntaments, que han fet tractaments als embornals, que representen entre un 20% i un 30% dels llocs de cria, però el problema continua sent en l'àmbit privat, que és on hi ha tota la resta.

Marquès afirma que ara el mosquit tigre –que es va detectar per primer cop a Girona el 2008en cinc pobles de la Selva– ja està estès a tota la demarcació. “L'any passat va ploure molt i va poder escampar-se moltíssim. Aquest any venim d'una situació més o menys controlada, però com que s'han acumulat moltes postes, el nombre podrà ser en moments puntuals més alt que l'any passat”, insisteix.

Molt agressiu i transmissor de malalties

El mosquit tigre és un insecte que és actiu durant el dia i pot picar tant dins com fora dels habitatges, fet que significa que té una agressivitat molt més alta que el mosquit comú. A més, el seu hàbitat són les zones urbanes. A banda de la molèstia que suposen les seves picades, hi ha el risc que l'insecte transmeti malalties, sobretot dues: el dengue i la Chikungunya, un nou virus que té l'origen a l'oceà Índic i que s'està estenent per tot el món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona