Medi ambient

Els mercats de Barcelona en campanya contra el plàstic

Tretze mercats cobraran les bosses de plàstic a partir del 15 de setembre

L'Ajuntament ja té en marxa una campanya de sensibilització per promoure noves formes de transportar la compra

Els mercats de Barcelona diuen adéu a les bosses de plàstic. A partir del 15 de setembre, les bosses de nanses d'un sol ús passaran a ser de cobrament obligatori a 13 mercats d'alimentació dels 39 al municipi: el Carmel, Sarrià, Santa Caterina, la Concepció, la Mercè, Vall d'Hebron, Hostafrancs, la Marina, Sants, Provençals, Sant Antoni, el Clot i la Llibertat.

Aquesta mesura ve de la campanya que ha creat l'Ajuntament a través de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona amb el lema Mercats verds. Lliures de bosses de plàstic, que neix per les preocupants xifres de consum de bosses de plàstic no compostable. Segons l'últim estudi de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), un 90% d'aquestes bosses provenen del comerç de proximitat, un sector en què uns dels actors principals són els mercats.

La campanya també respon a la decisió europea de fer cobrar totes les bosses de plàstic de nanses abans del 2018. D'acord amb aquesta reglamentació, Catalunya també ha volgut ser pionera i la Generalitat ha arribat a un acord amb el sector comercial per fer pagar les bosses de plàstic a partir del gener del 2016.

De tota manera, els mercats han volgut anar una mica més enllà. Segons fonts municipals, hi ha una campanya per als consumidors, que encara està en preparació, que servirà per “reduir, eliminar i comercialitzar” les bosses de plàstic. Les bosses reutilitzables, els carrets d'anar a comprar o el cabàs tradicional són d'un ús cada cop més freqüent als supermercats més grans i la finalitat és que aviat siguin un element que s'associï amb la compra de proximitat.

L'acció dels mercats no es limitarà a cobrar les bosses de plàstic a partir del 15 de setembre, sinó que també s' aposta per la sensibilitzar comerciants i compradors per promoure una actitud verda i ecològica.

Durant el mes de juliol, es va estar informant els paradistes de la problemàtica de les bosses de plàstic, dels diferents tipus de bosses que existeixen i dels seus efectes sobre el medi ambient, i amb això s'explicarà la necessitat de reduir-ne la distribució i de cobrar-les.

D'altra banda, els consumidors també seran els protagonistes durant una segona campanya, entre l'1 i el 15 de setembre, en què es desplegaran punts d'informació als mercats. A més, també s'oferiran oportunitats com ara sortejos o vals de compra als establiments, disponibles per als compradors que hi accedeixin amb cistell o carretó d'anar a comprar.

Catalunya i les bosses

Actualment, un català gasta de mitjana unes 156 bosses de plàstic l'any, una reducció de més del 50% en relació a les 327 que es consumien l'any 2007, segons l'ARC. L'objectiu actual de la Generalitat és rebaixar aquesta mitjana un 90% de cara al 2020, i combatre, així, l'impacte del plàstic en el medi, ja que aquest material pot ser ingerit fàcilment per animals, obstruir conductes i canonades o arribar a tenir conseqüències greus als ecosistemes marins.

LES XIFRES

90
per cent
de rebaixa prevista en l'ús de bosses de cara al 2020, segons els plans de la Generalitat.
156
de bosses de plàstic
són les que gasta un català en un any, un 50% menys respecte de l'any 2007.
90
per cent
de bosses de plàstic provenen del comerç de proximitat.

La voluntat de combatre un mal costum

Els paradistes tenen clar que, malgrat els avantatges, una de les seves feines és promoure una nova forma de transportar la compra. Molts paradistes comenten que als mercats encara hi ha el costum de demanar la bossa de plàstic amb la compra. “Just a qui no l'hi dónes, te la demana, i si la hi cobres, s'enfada”, explica la Neus, paradista al mercat de la Boqueria, i hi afegeix que, si tots els mercats de Barcelona se sumessin a la campanya, podria ser molt més eficaç en els seus objectius ecològics.

De tota manera, els paradistes també creuen que és possible combatre aquest costum. “Ho passarem malament els primers dies, però la gent s'hi acostumarà, com va passar amb els supermercats”, comenta Francisco Javier, de Santa Caterina. I el fet de posar un preu a les bosses, també té un gran benefici en sostenibilitat: “Els clients s'hi han d'acostumar; el que no podem fer és anar donant bosses, que, a la llarga, estan fent mal al medi ambient”, comenta la Maria Dolors, també de Santa Caterina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona