Medi ambient

Dessecaran l'arrossar amb cargols poma, al Baix Ter

Agricultura vol estendre la cerca del mol·lusc a les 935 hectàrees de camps de conreu inundats a l'Empordà

Autoritza tractaments amb plaguicides i posa en marxa una comissió de seguiment

La resposta a la detecció de tres exemplars de cargol poma i una desena de postes d'ous del gasteròpode invasor en un arrossar del Baix Ter, la setmana passada, ha fet activar una bateria de mesures per intentar evitar que l'espècie arreli al conjunt d'arrossars empordanesos. La primera, i més dràstica, fa referència a la parcel·la afectada, de dues hectàrees en el límit entre els termes de Palau-sator i Pals: serà dessecada, posada en guaret un mínim d'un any i llaurada successius cops per intentar evitar que ous o alevins que s'hagin escapat dels controls arribin a procrear i estenguin la plaga per la resta de zones de conreu inundades.

El director general d'Agricultura de la Generalitat, Alfons Vilarrasa, va anunciar ahir que abans del buidatge total de la parcel·la, on des de dijous passat hi ha instal·lades barreres de contenció en les xarxes de reg i desguàs, hi procediran a fer baixar el nivell d'aigua per facilitar la detecció d'altres exemplars o postes d'ous. A banda, diàriament faran control dels marges perimetrals de l'arrossar afectat. I dues vegades cada setmana pentinaran l'interior de la plantació a la recerca del mol·lusc invasor, que es reprodueix amb molta rapidesa i devora els brots de cereal.

Vilarrasa i el director dels serveis territorials d'Agricultura, Vicenç Estanyol, es van reunir ahir amb els arrossaires de la zona, representants del sector, membres del parc natural del Montgrí, els alcaldes dels municipis d'influència i el Cos d'Agents Rurals, per explicar el conjunt de mesures que s'han adoptat, com ara el tractament amb plaguicida –saponina–, i donar resposta als nombrosos interrogants. També es constituirà una comissió tècnica amb experts en la lluita contra el cargol poma a les Terres de l'Ebre, la primera reunió de la qual se celebrarà dijous al matí, igual que ahir, a la seu de l'IRTA al Mas Badia, a la Tallada d'Empordà.

Cerca extensiva

A més del control intensiu a la finca on van aparèixer els primers exemplars i les explotacions que l'envolten, en la reunió d'ahir es va acordar estendre la cerca d'exemplars o ous del gasteròpode al conjunt de les 935 hectàrees d'arrossars que hi ha repartides entre el Baix Empordà, majoritàriament a l'entorn del municipi de Pals, i l'Alt Empordà.

Fins a final d'agost, tècnics del Departament i agricultors pentinaran pam a pam el conjunt d'explotacions arrosseres per descartar del tot que n'hi hagi més presència. Ahir es va plantejar la contractació de personal específic de suport per dur a terme la tasca exhaustiva de les inspeccions.

Unió de Pagesos, exigent

Des del sindicat agrari Unió de Pagesos van reclamar al Departament la destrucció urgent de les parcel·les d'arròs on s'ha detectat la presència del mol·lusc i una actuació contundent i ràpida per evitar repetir “els mateixos errors que es van produir a l'Ebre contra aquesta plaga per manca de celeritat”. Pel sindicat, aquestes mesures s'han de complementar, d'una banda, amb no permetre l'entrada al camp de màquines agrícoles procedents de zones amb presència de cargol poma, per evitar així el risc d'utilitzar maquinària que no hagi estat ben netejada i evitar la proliferació del cargol, i d'altra banda, amb conrear altres cultius alternatius a l'arròs a la parcel·la afectada en els pròxims anys, en ser una zona on hi ha alternatives al conreu de l'arròs.

Al territori, el president de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, admetia la inquietud del conjunt d'arrossaires i el territori per l'aparició de la plaga, que al marge de les collites podria fer estralls en l'activitat turística de la zona. Pericay confiava que la dessecació de la parcel·la faciliti la detecció d'altres exemplars i explicava que deixaran aigua en la zona per on vagin passant els tractors per afavorir que, si hi queda cap cargol, vagi cap allà buscant l'aigua en comptes d'enterrar-se.

Finalment, l'eurodiputat d'Unió Democràtica Francesc Gambús va denunciar ahir davant les institucions europees el nou cas de cargol poma i va demanar accions contundents per aturar la propagació de l'espècie invasora cap a altres territoris arrossaires del sud d'Europa, els Balcans i fins a la vall del Danubi.

2
hectàrees
fa la finca on van aparèixer la setmana passada tres exemplars de cargol poma i deu postes d'ous.
935
hectàrees
integren els camps d'arròs repartits entre el Baix Ter, al Baix Empordà, i l'Alt Empordà.
400
cargols
poden arribar a néixer dels 10.000 ous de cada posta. I al cap de 45 dies es poden tornar a reproduir.

Les hipòtesis: entre la intencionalitat i la maquinària

La primera hipòtesi sobre l'arribada dels cargols poma a l'explotació arrossaire del Baix Ter va ser que algú els havia introduït de manera intencionada a la plantació, ja que no se n'han detectat enlloc més tot i compartir, amb la resta de camps de conreu de la zona, una xarxa de reg de més de 9 quilòmetres de canalitzacions. El president de l'ADV, Josep Pericay, també assegurava que a la finca no hi ha treballat cap màquina externa, font habitual de propagació involuntària en altres zones afectades, com ara les terres de la desembocadura del riu Ebre.

El mateix divendres, el Departament d'Agricultura va anunciar la seva denúncia als Mossos d'Esquadra i a la fiscalia de medi ambient, però les primeres indagacions encara no han permès esclarir cap autoria. Respecte a la propagació a través de la maquinària, se seguiran protocols de neteja de la maquinària amb aigua a pressió. I els vestits i botes impermeables per buscar cargols i postes al camp afectat no es faran servir en cap més explotació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona