Medi ambient

La pesca d'arrossegament posa fi a la veda i reclama el desbloqueig dels ajuts

Els pescadors tornen avui al mar en espera de rebre notícies del ministeri, que té pendent repartir dues anualitats dels fons procedents de la UE

Després de dos mesos de veda voluntària, els pescadors d'arrossegament tornen a sortir avui al mar amb una sensació de neguit que, malauradament, coneixen de l'any passat. Va ser durant la temporada del 2014, quan el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient va bloquejar els ajuts rebuts del fons europeu marítim i de pesca (FEMP) i va deixar sense pagar l'anualitat corresponent a la parada voluntària que el sector fa durant juliol i l'agost per afavorir la regeneració dels caladors.

Aquesta situació, que encara no s'ha resolt, genera cada cop més incertesa entre els pescadors, que necessiten l'ajuda pública per fer front a la falta d'ingressos durant les setmanes de veda. Per no mencionar que el sector critica que l'executiu retardi l'abonament d'unes ajudes que ja han estat transferides des de la Unió Europea durant els dos darrers anys.

El president de la Federació de Confraries de Pesca de Tarragona, Eusebio Rosales, va recordar ahir: “A més de no ingressar res, durant els mesos de veda aprofitem per posar a punt les embarcacions, que és en el que invertíem els ajuts fins ara, i des de l'any passat aquests treballs els hem de pagar dels nostres recursos.” De mitjana, una embarcació convencional podia rebre entre 6.000 i 7.000 euros dels fons del FEMP. Rosales, que a més és president de la Confraria de Sant Carles de la Ràpita, hi va afegir: “El retard dels pagaments ha generat molta inquietud perquè, com qualsevol altre, aquest sector ja té uns beneficis molt ajustats per no cobrar durant els mesos que estem aturats.”

En aquest sentit, el pescador va lamentar: “Nosaltres fem una parada que no fa tot el sector, ja que estem compromesos amb la situació dels caladors, però ara mateix no ens està compensant.” Tot i això, des de la federació de confraries es confia que la situació es podrà resoldre finalment. De fet, estan en espera de mantenir una reunió amb el ministeri durant el mes d'octubre.

Quan se li va preguntar per la campanya, Rosales va avançar que es preveu positiva i que els pescadors “auguren bones captures amb un bon índex de preus, almenys fins a les festes nadalenques”.

LA XIFRA

6.000
euros d'ajut
pot arribar a percebre una embarcació mitjana que fa la veda voluntària durant els mesos d'estiu.

Mesos pressionant el ministeri

Tot i que la veda d'aquest any s'ha desenvolupat sense incidents, els pescadors van amenaçar de no respectar-la a principi d'any. Va ser durant una reunió que van mantenir amb responsables de la secretaria general de Pesca al mes de maig, on es va llançar aquesta proposta per pressionar el ministeri i agilitar el desbloqueig dels ajuts. Finalment, aquesta proposta no es va dur a terme i les diferents confraries de pescadors continuen sense rebre els ajuts. No obstant això, la Unió Europea, institució de la qual depèn el gruix de les inversions, ha transferit les aportacions al ministeri, tant les del 2014 com les d'aquesta anualitat. Les ajudes s'emmarquen en el programa del fons europeu marítim i de pesca que, entre altres objectius, pretén garantir la protecció de la biodiversitat dels sistemes aquàtics. És dins d'aquest punt que facilita ingressos als pescadors que duen a terme vedes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona