Medi ambient

Llevantada alarmant als Griells de l'Estartit

Les pluges intenses i les onades afecten el litoral gironí, però amb pocs estralls

Als Griells descalcen un tram de vorera i a Cadaqués malmeten barques

La primera llevantada de la tardor va deixar ahir pluges intenses, sobretot a les comarques del litoral, el Gironès i sectors del Pla de l'Estany, el Ripollès i la Garrotxa. Però els registres van ser força inferiors als del dia anterior a l'Alt Empordà i només el fort onatge va fer témer estralls a la primera línia de costa. El temporal marítim va deixar imatges espectaculars arreu de la Costa Brava, però els únics danys materials es van produir als Griells de l'Estartit, on les onades van descalçar la vorera formigonada del giratori on acaba el carrer Tulipa, al límit que separa la zona urbanitzada dels terrenys del càmping El Molino i la zona d'aiguamolls de la Pletera.

Els veïns dels Griells i tots els grups municipals de Torroella de Montgrí han reivindicat en els darrers mesos solucions definitives per protegir el passeig marítim. L'aigua ha anat guanyant la partida al terreny i la platja, aquest any, ja no ha servit de protecció per al passeig i els apartaments de primera fila. De platja, enguany, no n'hi ha hagut, ja que Costes va abocar tones de sorra a la zona al mes de juny i deu dies després l'aigua ja se l'havia endut. L'escullera que sustenta el passeig damunt el subsòl sorrenc resistia ahir l'embat de les onades, en espera que el Ministeri rebi els representants municipals per mirar de desencallar una partida econòmica per assegurar tota la zona.

En altres punts del Baix Empordà que històricament han patit amb les llevantades, com ara els passejos marítims de Platja d'Aro o Sant Antoni, l'aigua va arribar al límit de la platja, però sense cap destrossa destacable. Diversos veïns s'acostaven amb prudència per contemplar el panorama, enmig del fort vent que va bufar, sobretot, al matí, i la pluja persistent que va anar caient al llarg de tota la jornada.

Treva a Sant Pere

A l'Alt Empordà ahir els bombers ja no van haver de fer cap servei relacionat amb el temporal. Amb tot, el Servei d'Emergències de Catalunya ahir a les cinc de la tarda (moment en què va començar a remetre el temporal), havia atès 37 trucades, 19 de les quals al sector de Roses, per les fortes pluges que van afectar la comarca al llarg del dia. Sant Pere Pescador, un dels municipis més afectats per les pluges de dimarts, intentava ahir recuperar-se, tot i que algunes vies d'accés a la platja seguien tallades. La quantitat de precipitacions acumulades dimarts en aquest municipi (145,1 mm), ha estat el tercer més alt que s'hagi registrat a la població: l'any 1993, s'havia registrat 166,1 mm.

Al contrari del que havia passat dimarts, ahir ja no es van haver de tallar carreteres per l'acumulació d'aigua, i les vies que havien quedat inhabilitades al trànsit tornaven a estar obertes.

Danys materials

L'onatge de la llevantada, però, va tenir un impacte generalitzat a tota la costa des de Portbou fins a l'Escala, passant per Llançà, el Port de la Selva, Cadaqués i Roses. En aquestes poblacions del litoral es van arribar a mesurar onades de fins 5 i 6 metres, i Protecció Civil havia establert un risc alt, particularment a les zones d'espigons i ports.

Amb tot, no es va haver de lamentar cap víctima, però sí alguns danys materials. Més concretament, a Cadaqués, algunes barques amarrades sí que van patir les conseqüències de la mala mar, que les va estavellar contra les roques.

Curiosos a la Selva

A la comarca de la Selva no hi va haver incidències remarcables. A Blanes es va tancar l'accés a sa Palomera a causa del vent, ja que fins i tot amb el temporal i les ràfegues de vent hi havia gent que hi anava a fer fotos. Precisament, abans de tancar la zona, Protecció Civil va haver de fer fora una dona que malgrat el fort vent s'havia enfilat dalt de tot de sa Palomera i feia fotos, malgrat els avisos dels agents que corria perill.

El Servei Meteorològic de Catalunya donava per finalitzat l'episodi de pluges ahir a les sis de la tarda, tot i que per a les pròximes hores es mantenen encara previsions de fort onatge a la mar, amb alçades superiors als quatre metres i pronòstic de mar de fons.

6
metres
és el registre a què van arribar les onades registrades en diversos punts de l'Alt Empordà.
145
litres
per metre quadrat van deixar les precipitacions a Sant Pere Pescador entre dimarts i ahir dimecres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona