Medi ambient

Els regants del Delta exigeixen accions per frenar la regressió

Elaboren un document tècnic i jurídic sobre la degradació de l'espai natural per reclamar danys i perjudicis per la pèrdua d'hectàrees de cultiu

Comencen una nova etapa i es planten davant l'administració

La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre ha decidit plantar-se davant l'administració estatal i autonòmica i reclamar actuacions immediates per frenar la regressió del delta de l'Ebre i l'impacte del canvi climàtic sobre aquesta àrea. En aquest sentit, els regants del Delta estan elaborant un dictamen tècnic i jurídic, que presentaran a principis del 2016 i que determinarà quines actuacions s'han d'emprendre al Delta de manera urgent i quins danys i perjudicis han afectat els regants d'aquest territori per la falta d'actuació de l'Estat. “L'administració ha fet molts estudis sobre les obres que s'han de fer al Delta per frenar la regressió; no volem entrar a valorar-les, però exigim que es deixin d'estudis i que comencin a fer obres i a invertir al Delta”, va manifestar el president en funcions del Sindicat Agrícola de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Paco Casanova.

El dictamen que elaboren els regants del marge esquerre del Delta també el subscriuran els de la dreta i buscaran la complicitat dels ajuntaments ebrencs per fer més pressió a l'Estat i a la Generalitat. “En principi, sembla que tots els ajuntaments del Delta estarien d'acord a fer un front comú per defensar el territori i evitar la pèrdua de més superfície de terreny”, va dir Casanova. En l'última assemblea general, els regants del Delta van acordar utilitzar tots els mitjans legals i socials que tinguin a l'abast per aturar la regressió. “Les llevantades s'emporten territori de manera irreversible i l'administració no fa res per evitar-ho”, sostenen els regants, amb referència a l'impacte de les últimes llevantades en zones tan fràgils com la platja de la Marquesa, on el mar avança i nega hectàrees de conreu d'arròs.

En aquest sentit, la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre lamenta que el pla hidrològic de la conca de l'Ebre, que s'aprovarà a finals d'any, plante-gi la posada en marxa de 465.000 noves hectàrees de regadiu mentre el Delta perd superfície. “Hem estat molt de temps callats, esperàvem que el pla de la conca inclogués algunes de les actuacions necessàries per a la supervivència del Delta, però no ha estat així”, va lamentar Casanova. Amb tot, els regants del Delta sí que van aprovar el pla hidrològic de l'Ebre vigent, gairebé igual que el que d'aquí a poques setmanes aprovarà el Consell de Ministres.

En el cas que aquesta vegada l'Estat tampoc actuï per frenar la regressió, els regants convocaran mobilitzacions i recorreran a Europa per defensar el Delta. “Convocarem protestes al territori i on faci falta”, va assenyalar el president en funcions del Sindicat Agrícola.

D'altra banda, els regants plantegen un pla de sectorització de la xarxa de desguàs per tal d'aïllar les zones tractades contra el cargol poma i evitar l'expansió de la plaga.

L'Ajuntament de Deltebre dragarà la bocana del riu Ebre

El ple de l'Ajuntament de Deltebre debatrà aquest vespre una proposta de l'alcaldia que reclama la realització d'actuacions urgents, així com estructurals, per posar fi a la problemàtica d'accés a la bocana del riu Ebre. En aquest sentit, fa setmanes que l'alcalde de Deltebre, el convergent Lluís Soler, va advertir tant l'Estat com la Generalitat que, si cap administració es fa càrrec del dragatge de la bocana del riu, l'Ajuntament assumirà una actuació d'urgència per permetre el pas de les embarcacions de la Confraria de Pescadors de Deltebre, que han estat setmanes amarrades al port perquè el canal de navegació és impracticable.

De moment, l'Ajuntament no ha rebut resposta, per la qual cosa en el mateix ple es podria aprovar una partida pressupostària per dur a terme el dragatge. Una actuació que tindria un cost aproximat de 100.000 euros i que els pescadors ja han deixat clar que no poden assumir. “Fa anys que ens van prometre que s'actuaria a la bocana del riu; esperem que aquesta vegada l'obra tiri endavant”, va manifestar el secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre, Pasqual Chacon.

Pel que fa al resultat de la batimetria del riu encarregada per l'Ajuntament de Deltebre, ha constatat que hi ha punts de la desembocadura on la profunditat és només d'1,40 metres. “Quan hi ha temporal, les embarcacions no poden passar per aquest canal perquè s'embarranquen”, va lamentar Chacon. L'àrea de la bocana del riu on s'acumula la sorra té una amplada d'uns 50 metres i una llargada d'uns 60. “Mai s'ha fet una neteja en aquesta zona del riu; la màquina de dragar es limita a treballar entre Tortosa i Amposta, quan la major part de les embarcacions pesqueres i turístiques operen al tram final del riu”, va dir Chacon, que proposa que la sorra que s'extregui de la bocana del riu es dipositi en punts del Delta que estan en regressió. L'obra es podria executar la setmana que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona