Medi ambient

Tres fuites de la Monar a Salt inunden camps a les deveses

L'aigua s'ha acumulat en una arbreda al safareig de les dones, i en un tram llarg d'hortes al camí del Torín

Responent al PSC en el ple, el govern va dir que hi cal una intervenció global

La séquia Monar té actualment tres fuites en el seu recorregut per Salt, que ja tenen conseqüències a les zones d'hortes de les deveses. Afecten sobretot les hortes de l'esquerra del camí del Torín en direcció a Bescanó. En aquest sector hi ha també una arbreda afectada, a tocar del safareig de les dones. L'acumulació d'aigua és important, i ha estat causada per les fuites de la séquia a la sortida del cabal de la Gassol i a l'altura del parc de la Monar. La tercera fuita és a la zona del Veïnat.

La regidora responsable de les deveses de Salt, Marta Guillaumes, va contestar en el ple de dilluns una pregunta de la portaveu del PSC, Iolanda Pineda, sobre aquestes inundacions dient que cal una intervenció global en la séquia per a la qual l'Ajuntament de Salt no té prou recursos. Per aquesta raó, va explicar, s'està parlant amb els altres municipis per on passa la Monar –Bescanó i Girona– i els regants per fer un front comú per demanar finançament a Europa per afrontar la inversió.

Guillaumes diu que en el pressupost de Salt hi ha una partida destinada a reparacions de la Monar, però que només permet fer petites intervencions. Aquests diners serviran, per exemple, per resoldre les tres fuites detectades. Aquesta setmana l'Ajuntament ha endegat els tràmits per dur a terme les reparacions, que comportaran el tall del pas d'aigua.

Tot i la quantitat d'aigua acumulada als camps, la regidora diu que les fuites són menors, i espera que es puguin resoldre ràpidament. Tot i això, reitera que els diners que s'hi destinaran són diners que es podrien estalviar si es fes una intervenció definitiva al conjunt de la séquia.

Reparacions constants

Fa uns dies ja va haver-hi una fuita a la zona pròxima a l'hípica El Centaure. S'hi treballava per passar cablejat elèctric i es va poder resoldre ràpidament, assegura Guillaumes. L'estiu de l'any passat ja es va haver de tallar també el pas d'aigua per una esquerda apareguda a la infraestructura a l'altura de la fàbrica Gassol. Segons la regidora, les deficiències afloren cada cop més i les intervencions han de ser constants.

El maig del 2014 l'empresa Sala i Bertran va fer la cessió de la séquia als ajuntaments per on passa la històrica infraestructura –documentada ja al segle XI–. Va ser el primer pas cap a la configuració de la comunitat d'usuaris per obtenir fons de la Unió Europea per a la seva conservació.

LA XIFRA

26,34
quilòmetres
de rec porten aigua de la Monar cap a les hortes al municipi de Salt

LA DATA

4.10.2006
es van fer
els estatuts de la comunitat de regants. Ara s'intenta crear la d'usuaris, per obtenir diners d'Europa.

LA FRASE

Tenim recursos per fer reparacions puntuals a la séquia, però reclama una intervenció global
Marta Guillaumes
regidora responsable de les deveses de salt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona