Medi ambient

Investigats per pescar amb peixos exòtics

Els utilitzaven vius com a esquer al pantà de Sant Antoni

Agents Rurals del Pallars Jussà investiguen quatre pescadors per un delicte contra la fauna, concretament per posar en perill la biodiversitat del pantà de Sant Antoni utilitzant com esquer peixos vius d'espècies exòtiques. Els pescadors, de nacionalitat francesa, havien aconseguit pescar vint-i-cinc lucioperques de grans dimensions, uns 40 quilos de peix, que possiblement anaven destinats a comercialitzar-los a l'Estat francès.

L'actuació es va fer fa dos divendres, quan efectius dels Agents Rurals van observar quatre pescadors que utilitzaven peixos vius per pescar a l'embassament de Sant Antoni, al terme municipal de Salàs de Pallars. Els pescadors estaven en una embarcació equipada amb dos motors i un sonar per localitzar els peixos. Durant els mesos d'hivern, no és habitual observar pescadors en aquesta zona tot i que la pesca és permesa ja que, a causa de les baixes temperatures, els peixos redueixen l'activitat i, per tant, la necessitat d'alimentació.

Com a norma general, a Catalunya està prohibit l'ús de peixos, crustacis o mol·luscs vius o morts per a la pesca. En el moment de la inspecció els agents van comprovar que l'embarcació tenia un batiport que amagava un dipòsit especial per als peixos que utilitzaven com a esquer i disposava d'un sistema per oxigenar l'aigua i poder-los mantenir vius. Es van identificar tres tipus de peixos, cap de propi de l'embassament i, a més, espècies exòtiques o al·lòctones a Catalunya. Segons els agents, el fet d'introduir o alliberar espècies de fauna no autòctona està considerat delicte pel Codi Penal i pot ser castigat amb una pena de presó de quatre mesos a dos anys, multa de 8 a 24 mesos i inhabilitació especial d'un a tres anys.

Les investigacions que porten a terme els agents se centren a determinar d'on procedien aquests peixos i a determinar si hi pot haver afectacions a l'embassament. A l'embassament de Sant Antoni en els últims anys els agents rurals hi han localitat dues espècies noves de peixos al·lòctons –el lucioperca i la brema blanca– i una cloïssa, concretament la cloïssa asiàtica. Paral·lelament a aquesta nova introducció, s'ha notat un descens dramàtic del barb comú, molt abundant fa pocs anys i endèmic de la conca de l'Ebre, la qual cosa confirma la relació causa-efecte entre els uns i els altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona