Medi ambient

Torroella tindrà planta de transferència aquest estiu

L'empresa Urbaser, que se'n fa càrrec, disposa des de la setmana passada del permís per fer les obres

S'hi compactarà rebuig, cartró i envasos, i es pretén estalviar viatges a l'abocador

La planta de transferència de residus de Torroella s'ubicarà a la deixalleria aquest mateix estiu, en compliment del contracte d'escombraries signat entre l'Ajuntament de Torroella i l'Estartit i l'empresa concessionària gestora de la neteja del municipi. La infraestructura per facilitar la transferència va rebre la setmana passada el permís per executar els treballs, que aniran a càrrec de la mateixa empresa, que disposa de la concessió fins a l'any 2027.

Aquesta estructura pretén facilitar els viatges a Solius i reduir el nombre de trajectes, amb el consegüent estalvi de carburant i, per tant, de contaminació. La reducció en les despeses anirà a favor de l'empresa, que és la que assumeix la inversió, una obligació contractual que l'Ajuntament de Torroella i l'Estartit ja va decidir que estaria en el plec de condicions durant l'any 2012. En aquell moment es va sospesar la possibilitat que aquesta planta de transferència es pogués allotjar a la zona industrial, però la proximitat de l'espai escollit amb l'empresa Enplater ho va desaconsellar. Tots els grups polítics van validar en aquell moment la proposta d'anar a la deixalleria. Tot plegat, però, s'ha allargat aquests quatre anys a causa de les moltes vicissituds a l'entorn de la validació del contracte amb el nou gestor, una entesa que es va acabar signant definitivament la tardor del 2014. Urbaser és la responsable del servei de neteja des del mes de novembre del 2014.

Estalvi de viatges

El regidor d'Hisenda, Serveis Municipals, Comunicació i Can Quintana de Torroella i l'Estartit, Josep Maria Rufí, va confirmar ahir que la planta de transferència havia de servir per estalviar quilòmetres als camions que porten les deixalles a l'abocador de Solius: “És estalvi en viatges. Com menys viatges, menys consum i menys contaminació.” Rufí va voler deixar clar que en cap cas es tracta d'una planta de triatge i que, per tant, “no genera ni lixiviats ni residus de cap tipus”. Es tracta de grans estructures “estanques on s'aboquen, per separat, cartró, envasos i rebuig”. Els únics residus que no passaran per la premsadora són les fraccions de vidre i l'orgànica. La maniobra consisteix a premsar les deixalles perquè ocupin menys volum. “L'estalvi en viatges és d'un terç”, assenyalava el regidor, que destaca la feina de la tècnica de l'àrea, Lina Adan. “És molt bo que la responsable de controlar el servei sigui una ambientòloga.”

LA XIFRA

6.398
tones
es van recollir l'any 2015 de les fraccions que passaran per la premsadora.

LA DATA

01.11.14
Nova concessió.
L'empresa Urbaser va assumir el servei de neteja des del mes de novembre del 2014.

LA FRASE

No es tracta d'una planta de triatge. No genera ni residus ni lixiviats
Josep Maria Rufí
REGIDOR DE SERVEIS MUNICIPALS DE TORROELLA I L'ESTARTIT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona