Medi ambient

El Delta, vist per a sentència

Els eurodiputats que examinen el pla hidrològic de l'Ebre emetran un document amb recomanacions a l'abril

La PDE lamenta que no s'hagi fet un debat multilateral però creu que han copsat la problemàtica deltaica

L'eurodiputada Bodil Valero creu que el Delta està “en perill”

La delegació d'eurodiputats que examinen el pla hidrològic de l'Ebre ja tenen tota la informació per emetre dictamen. Després de la visita al delta de l'Ebre, ahir es van reunir a Madrid amb la directora general de l'Aigua, Liana Ardiles, i el president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Raimundo Lafuente, que, contràriament als arguments escoltats al Delta, els van traslladar que el pla hidrològic respecta la normativa europea. “Escoltem totes les parts amb un diàleg molt obert, són unes reunions molt constructives”, va manifestar el president de la delegació d'eurodiputats, l'eslovac Pal Csáky (Partit Popular Europeu), en declaracions recollides per Efe.

La delegació d'eurodiputats de la comissió de Peticions del Parlament Europeu elaborarà un informe consensuat que estarà llest al mes d'abril i es remetrà a la comissió de Medi Ambient en cas que hi hagi vulneració de la normativa comunitària. Un punt que el Ministeri de Medi Ambient va tornar a negar ahir. “El pla hidrològic millora la protecció del delta de l'Ebre, amb un cabal ecològic raonable i sostenible”, és el missatge que van transmetre als eurodiputats.

Amb tot, l'europarlamentària sueca Bodil Valero (Els Verds) va avançar que la informació de què disposa li permet detectar que el delta de l'Ebre pot estar “en perill” amb el cabal ambiental previst en el pla hidrològic. Valero troba a faltar elements per conservar la Xarxa Natura 2000 i alternatives als regadius intensius. “El canvi climàtic amenaça els recursos hídrics, no poden formular-se plans de conca en mesures del passat”, va assenyalar l'eurodiputada.

Per la seua banda, la PDE valora positivament el resultat de la visita de delegació d'eurodiputats. “Han copsat l'energia del Delta, s'ha evidenciat que milers de persones estan en contra del pla hidrològic i que tenim arguments científics, que no és una batalla política”, va manifestar ahir la portaveu de la PDE, Susanna Abella. Amb tot, la PDE lamenta que la CHE i el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient no hagin acceptat una reunió a tres bandes. “Ens hauria agradat participar en una reunió multilateral i poder confrontar dades”, va assenyalar Abella. De fet, la CHE mai ha acceptat la proposta del moviment social de fer un debat científic sobre la proposta de cabal ambiental. “La proposta de cabal ambiental de la Generalitat està basada en criteris científics, reconeguda per experts internacionals, mentre que la del pla hidrològic no”, va ser un dels arguments que el director de la unitat d'ecosistemes aquàtics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, Carles Ibàñez, va traslladar a la delegació d'eurodiputats.

El cabal ambiental que fixa el pla hidrològic de l'Ebre és de 3.009 hectòmetres cúbics, mentre que la Generalitat reclama 5.870 hectòmetres cúbics anuals. I tan important és que l'Ebre arrossegue aigua com sediments, un aspecte que no s'aborda en el document de planificació hidrològica, per bé que el trasllat de sediments és habitual en altres deltes del món. “Quan era petit el meu avi em portava al camp i quan travessàvem el riu em deia: «Mira el xocolate!»”, va explicar l'arrossaire Jordi Prats als eurodiputats. Amb el “xocolate” es referia als sediments, que abans de la construcció dels pantans permetien elevar el nivell del terreny i cultivar camps, part dels quals ara ja ha negat el mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona