Medi ambient

Talen uns arbres perquè es vegi una església des d'Olot

Han eliminat les alzines i els roures que rodejaven Sant Andreu del Coll per, segons l'Ajuntament, destacar el temple romànic, un dels edificis més antics conservats al municipi

L'Ajuntament d'Olot ha fet una aclarida d'arbres a la zona boscosa que rodeja l'església de Sant Andreu del Coll perquè el temple es pugui veure des de la ciutat, un fet que des de feia moltes dècades no era possible. La intervenció, que ha causat un inevitable impacte visual, ha estat feta per una empresa especialitzada, amb l'assessorament de tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica i el vistiplau dels propietaris de la finca i de la parròquia de Riudaura, de la qual depèn l'església. “La idea era realçar Sant Andreu”, va dir aquesta setmana el regidor de Medi Ambient, Josep Guix, que va recordar la importància que té el temple com a patrimoni històric i arquitectònic de la ciutat: és dels edificis més antics que es conserven al municipi, molt castigat pels terratrèmols del segle XV.

Al marge de qüestions estètiques, la tala haurà servit per crear una franja de seguretat contra incendis. Ha afectat sobretot alzines, tot i que també han desaparegut alguns roures. El nou aspecte del paratge està sent molt comentat –i no sempre en termes elogiosos– en els ambients excursionistes i entre els visitants del lloc, que està situat a la muntanya de Sant Miquel del Mont, a la part nord d'Olot. Ara, l'església es veu des de gairebé qualsevol punt de la ciutat. “A tall d'anècdota –explica Guix– puc dir que un dels objectius era que la poguessin veure els malalts ingressats a l'hospital.”

La tala anirà seguida de la millora de la pista que uneix l'església amb el castell del Coll, des d'on es pot anar a Ventolà, Sant Valentí i l'Hostal del Sol. També es vol condicionar una font i s'està negociant amb el propietari la neteja d'una altra àrea forestal.

LA FRASE

A tall d'anècdota puc dir que un dels objectius era que la poguessin veure els malalts de l'hospital
Josep Guix
REGIDOR DE MEDI AMBIENT D'OLOT

Una estructura originària del segle XII

Se sap que hi havia un temple en aquest lloc al segle X, però les estructures més antigues de Sant Andreu del Coll són del XII. El campanar havia estat de cadireta, però des del segle XVIII és de quatre cares. Tot i que va sobreviure als terratrèmols del XV –que van deixar Olot sense gairebé arquitectura romànica–, l'estructura va patir molts desperfectes. A la dècada de 1990, l'Ajuntament i la Generalitat van fer-hi unes importants obres de rehabilitació, acompanyades de recerca arqueològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona