Medi ambient

DAVID MARTÍN GALLEGO,

AMBIENTÒLEG

“Un foc pot tenir beneficis ecològics”

A la demarcació s'està produint un increment de la massa forestal que agreuja el risc d'incendis

L'ambientòleg diu que la prevenció no pretén eliminar els incendis, sinó reduir l'impacte dels d'alta intensitat

Un expert en la gestió d'incendis
El tarragoní David Martín Gallego, tot i el seu tarannà modest, està considerat un dels experts a Catalunya i a l'Estat en tècniques de gestió d'incendis forestals. L'ambientòleg té la titulació de MásterFUEGO, un màster interuniversitari únic a l'Estat en què participen les universitats de Lleida, Còrdova i Lleó. Per poder tenir aquesta categoria, es requereix disposar de les titulacions d'enginyer tècnic en explotacions forestals, enginyer tècnic en indústries forestals i tots els títols de grau que són necessaris per exercir la professió d'enginyer tècnic forestal.
Allò que ha cremat no podrà tornar a cremar fins d'aquí a un temps, és la millor gestió de prevenció

A la demarcació de Tarragona, com al conjunt de la Mediterrània, s'està produint un increment de la massa forestal que agreuja el risc d'incendis. L'ambientòleg tarragoní David Martín Gallego, màster en incendis forestals, ens apropa la situació dels nostres boscos.

Hi ha un excés de massa forestal a les comarques tarragonines?
El despoblament i la desatenció del medi rural estan comportant un creixement destacable de les masses forestals. És evident que aquest canvi agreuja sistemàticament el risc d'incendi. Ara bé, el problema no és tant que hi hagi un excés de massa forestal com que no està prou ben gestionada.
Creu que s'associa el foc amb la devastació?
En efecte, encara que realment això no sempre és així. El foc en si no és dolent. El problema pot venir quan un foc esdevé incendi forestal. Els incendis tenen molt mala premsa perquè s'associen a paisatges tètrics, natura maltractada i gent que veu amenaçada la seva vida i les seves cases. Més enllà d'aquesta visió tràgica hi ha una realitat molt menys cruenta que molta gent ignora.
M'està dient que un incendi forestal pot arribar a ser bo?
Si els incendis fossin tan dolents, els ecosistemes fa temps que s'haurien extingit. El problema és que estem alterant el règim natural d'incendis, i això té conseqüències negatives. En primer lloc, per a les persones, que estan ocupant zones de pas potencial de futurs incendis. I en segon lloc, per al medi natural, perquè als ecosistemes els sobrevé un règim d'incendis al qual mai havien estat sotmesos.
Quins beneficis pot tenir?
Un incendi forestal pot ajudar a prevenir-ne de nous, perquè allò que ha cremat no podrà tornar a cremar fins d'aquí un temps. És la millor de les gestions de prevenció. De beneficis ecològics, en trobem molts. Quan la vegetació crema s'alliberen nutrients que resten disponibles al sòl i afavoreixen el creixement de noves plantes.
Es pot prevenir un foc?
En la prevenció hi ha dos objectius. El primer és evitar l'inici del foc, amb fórmules de conscienciació social, i el segon, prevenir-ne la propagació, fet que requereix una gestió forestal permanent. Es tracta de reduir les probabilitats que un incendi forestal es converteixi en una calamitat social i ecològica.
Com ha de ser la gestió forestal?
S'haurien de crear estructures forestals resistents al pas de foc. I no només els tradicionals tallafocs, que aturen la propagació del foc. Caldria crear també àrees de baixa càrrega de combustible sobre punts estratègics del territori on el foc es propagui a una intensitat reduïda i on els bombers puguin intervenir d'una manera segura i eficaç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona