Medi ambient

XAVIER DOÑATE

PDENT DE L'ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS CATALANS PER A LA RECOLLIDA PORTA A PORTA I REGIDOR DE MEDI AMBIENT DE TIANA

“És important que hi hagi consens pel porta a porta”

“Cal explicar bé a tots els veïns en què consisteix el sistema abans de posar-lo en marxa”

“A Tiana hem anat millorant, ara busquem la millor fórmula per bonificar els que més reciclen”

“Les previsions de la Generalitat en fixaven la implantació total l'any 2020, des de l'associació ho veiem difícil però hi estem disposats a ajudar”

Convençut des del principi.
Fa setze anys que Tiana va implantar la recollida porta a porta de la fracció orgànica de les deixalles. En aquell moment, Xavier Doñate ja era regidor de Medi Ambient, un càrrec que ara torna a ocupar després d'un parèntesi. Ell va ser un dels fundadors de l'Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Porta a Porta, i abans de president, ha estat vocal i secretari.

Presideix per primer cop l'associació que ell mateix va contribuir a crear quan fa setze anys Tiana va adoptar el model de recollida porta per porta.

Com va començar tot?
Al juny del 2000 va començar a Tiana la recollida porta a porta. La gran sorpresa és que la gent hi va respondre molt bé. Vam fer una tasca pedagògica prèvia per explicar molt bé què és el que faríem.
I en aquest setze anys, com ha evolucionat?
Hem anat millorant i crec que encara no hem acabat perquè això no s'acaba mai. Sempre hi ha aspectes que cal millorar. Estem a punt de fer dos passos. Un és imminent, que serà treure les “àrees d'emergència”, que són els contenidors que encara queden en algun punt pels veïns que en algun moment no pugui fer el porta a porta. Ara ja no és necessari perquè tothom sap què ha de fer. Estem preparant una campanya informativa i deixarem les “àrees” netes perquè la gent vegi que allò no és cap abocador. L'altre pas és buscar la millor fórmula per bonificar els veïns que generin menys resta de deixalles que no es poden reciclar.
Creuen que amb descomptes la gent reciclarà més?
Creiem que sí. A la gent, quan li toques la butxaca, respon. Si premiem qui recicla bé, es pot reduir el volum de resta. A més, aquests diners que estalviem també poden servir per fer coses al municipi.
Fa poc Tiana va rebre el Premi Ciutat Sostenible de la Fundació Fòrum Ambiental. Què representa un premi com aquest?
Un impuls per millorar. Hem de pensar en els que vénen al darrere per deixar-los un món millor, i això ho hem de començar a fer a casa nostra, reciclant.
Com neix la idea de crear l'Associació per a la Recollida Porta a Porta?
La idea era estendre el porta a porta des de Tiana, Riudecanyes i Tona. Ara ja som més de 180 municipis i seguim treballant per doblar-ne el nombre.
Quins són els objectius per als propers quatre anys?
Ara mateix tinc ganes de veure'm amb els nostres associats i oferir-los l'assessorament tècnic que necessitin. Tenim diversos assessors externs que col·laboren amb l'associació.
Quines són les principals inquietuds dels associats?
D'entrada, tenen por de posar en marxa el porta a porta. El polític es troba amb una paret i nosaltres hi som per ajudar-los.
És una qüestió que genera rebuig veïnal?
No, la gent desconeix el sistema i creu que és més còmode anar al contenidor. Per això, és important que els polítics facin pedagogia abans d'implantar el porta a porta i tinguin prou consens polítics. Tots els grups ho han de veure clar perquè, si no, pot ser un fracàs.
És més car fer porta a porta?
No, això és un mite. No és cert.
És un sistema només vàlid per a pobles petits?
Ara mateix està a punt de posar-se en marxa a tota la ciutat de Vic i ciutats més grans d'altres països, com ara Milà, fan el porta a porta i no hi ha cap problema. Hem d'anar traient la por dels polítics perquè avui hi ha mitjans per fer el porta a porta també a les ciutats grans.
Què pot fer, l'associació, per ajudar-hi?
Explicar bé què és la recollida porta a porta, el que comporta, els problemes que es poden trobar i com els han de solucionar. Quan vam començar, a Tiana, també ens vam trobar amb dificultats però les hem superat i ara podem explicar com ho vam fer perquè els que comencen no tinguin les mateixes. Les coses no es poden fer d'avui per demà, cal un treball previ.
Quants municipis haurien de dur a terme el porta a porta?
La Generalitat treballa amb l'objectiu de fer arribar el porta a porta a tot Catalunya el 2020, segons un decret que data del 1996. Potser caldria revisar aquest objectiu perquè des de l'associació ho veiem difícil, tot i que estem disposats a ajudar a qui calgui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona