Medi ambient

MEDI AMBIENT

El Síndic diu que no es poden instal·lar més granges a llocs com Sant Martí d'Albars

Un informe fet a partir de les irregularitats que es van detectar a la granja de Serrarols evidencia que cal millorar la gestió de purins a les zones vulnerables

A les zones vulnerables per contaminació de nitrats, que és com va ser declarat el 2009 el municipi de Sant Martí d'Albars i hi està considerada tota la comarca d'Osona, no es poden instal·lar més granges “i cal redimensionar la cabana porcina segons el territori disponible”. Aquesta és una de les conclusions de l'informe que el Síndic de Greuges ha fet arribar a la plataforma Lluçanès Viu i al Grup de Defensa del Ter (GDT) arran de les irregularitats detectades en l'atorgament de la llicència d'activitats de la macrogranja de Serrarols, de Granges Terragrisa SLU (Grup Tarradellas), a Sant Martí d'Albars.

Aquesta explotació porcina –que consta de set naus (amb previsió de dues més), un dipòsit d'aigües i un dipòsit de purins– està pensada per a 2.500 porcs, molt lluny de les dimensions de la granja anterior, de 200 ovelles de pastura. Serrarols és, segons el Síndic, un cas que il·lustra que la cabana ramadera actual no està dimensionada al territori que l'ha de sostenir.

En el seu informe, el Síndic recomana, entre altres coses, que l'Administració valori la possibilitat d'efectuar una moratòria en l'atorgament d'autoritzacions de noves instal·lacions a Osona i que s'estudiï un cànon per depurar els aqüífers contaminats, així com també que en el cas de Serrarols es valorin tots els impactes ambientals que causa al territori.

El 6 de juliol està prevista una reunió entre el Síndic i les entitats ecologistes. Eva Boixadé, de Lluçanès Viu, afirmava ahir: “No anem contra ningú, només volem que les coses es facin bé.”

LA XIFRA

2.500
porcs
és la capacitat per a la qual es va construir la macrogranja de Serrarols, a Sant Martí d'Albars, al Lluçanès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona