Medi ambient

Municipal

ERC alerta que l'escorxador a Palafrugell aboca aigua bruta

L'alcalde, Juli Fernández, diu que només passa “puntualment” i que ja treballaven per connectar el sobreeixidor de la fossa sèptica al clavegueram

Els republicans demanen la clausura de l'equipament

El grup d'ERC a l'Ajuntament de Palafrugell va denunciar dimarts, al final del ple, el vessament d'aigües brutes procedents de l'escorxador municipal a una riera annexa. El regidor republicà Jaume Palahí va col·locar al mig de la sala un recipient amb aigua sangonosa extreta d'un pou que s'alimenta de l'aqüífer. Palahí va demanar a l'alcalde i a diversos regidors si tenien constància de la situació, que un veí ha posat en coneixement d'ERC després d'haver fet arribar reiterades queixes abans a representants de l'executiu local.

L'alcalde, Juli Fernández (PSC), va animar els regidors republicans a denunciar els vessaments davant les autoritats ambientals, cosa que el portaveu d'ERC, Josep Piferrer, ha elevat als serveis jurídics del partit. Fernández va defensar ahir que es tracta d'un problema “puntual”, ja que les aigües brutes van a parar a una fossa sèptica que un camió cisterna buida de manera periòdica. “No és cap abocament incontrolat permanent, però alguns cops, si hi ha una punta de feina o el servei de la cisterna s'endarrereix, el sobreeixidor de la fossa sèptica desemboca directament a la riera”, va admetre Fernández.

L'alcalde, però, argumenta que el problema no és nou –l'escorxador data del 1907– i que arran de les queixes del veí ja havien encarregat un projecte d'obres per connectar el sobreeixidor a la xarxa urbana de clavegueram, amb un cost aproximat d'uns 40.000 euros. Segons li han manifestat els tècnics, no caldria depuració prèvia, però l'alcalde va anunciar que si és necessari “negociarà un acord amb l'Associació de Carnissers i Tractants d'Animals del Baix Empordà per sufragar una instal·lació”. Fernández hi va afegir que planificaven fer l'actuació a l'agost.

ERC insta a la clausura

ERC, però, demana la clausura de l'activitat fins que no es resolgui el problema “pel greu perjudici que això representa per al medi ambient i fins i tot per a la salut de les persones”. Piferrer va posar ahir com a exemple la proliferació de mosquits.

L'activitat a l'escorxador ha davallat progressivament en els darrers anys, sobretot l'entrada de porcs, per bé que encara el fan servir els carnissers locals i s'hi registren puntes de feina, especialment amb vista als períodes festius i a la temporada estival.

El gestiona l'Associació de Carnissers i Tractants d'Animals del Baix Empordà, mitjançant successius convenis amb el municipi. I arran del tancament de l'exercici del 2008 amb un dèficit que voltava els 60.000 euros, l'entitat gestora es va comprometre a disminuir la generació de residus especials. A canvi, l'Ajuntament va assumir part de les pèrdues, però amb l'objectiu de minorar els números vermells.

LA DATA

2.4.1907
Els plans
de l'escorxador, de l'arquitecte Isidre Bosch i d'estil modernista eclèctic, tenen aquesta data

LA XIFRA

40.000
euros
costaria aproximadament la connexió del sobreeixidor al clavegueram municipal, en estudi al consistori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona